fbpx

Tuzlanski kanton: Dnevno proizvedemo 500 tona smeća

2 min. za čitanje

Sav taj otpad, na žalost ne završava na mjestima predviđenim za odlaganje, zbog čega je u FBiH do sada registrovano preko 3.000 divljih deponija. Osim za okolinu one su problem i za ljude koji žive u blizini.

S ovim problemom odlučile su se ozbiljno pozabaviti tri općine u našem kantonu, a deponija koju grade uskoro bi mogla iz regionalne prerasti u Kantonalnu.

To su općine Kladanj, Živinice i Banovići, a zamišljeno je da to bude savremena Regionalna deponija, za koju su ove općine pronašle finansijska sredstva. Riječ je o 21 hektaru zemljišta koje se nalazi na prostoru općina Banovići i Živinice na lokalitetu nazvanom Separacija I i projekat je vrijedan 15 miliona KM.

„I mi im sugerišemo da uporedo sa izgradnjom deponije već sada razmišljaju i o eventualnom razdvajanju otpada kako bi kapacitet deponije imao što duži vijek trajanja,“ kazao je Hasan Fehratović, ministar prostornig uređenja i zaštite okolice TK

A od kvaliteta upravo razdvajanja otpada zavisit će i sam vijek trajanja deponije. Ministar Fehratović smatra da je to relativan pojam, ali, napominje, da deponije mogu biti funkcionalne do 30 godina.

U realizaciju izgradnje Regionalne deponije mogu se uključiti i ostale općine, ali ako to odmah i ne učine, prvenstveno jer trenutno imaju riješen problem deponovanja, moći će se uključiti i naknadno. Kako pojašnjava ministar Fehratović, postojeće deponije imaju određeni vijek trajanja, zbog čega bi ova regionalna deponija uskoro mogla biti jedino mjesto na koje bismo deponovali otpad u našem kantonu.

Ova deponija već od naredne godine bit će u stanju da prima otpad sa cijelog kantona.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

I bilvaktile bijase djubrenki, al’ tol'ko smeca – nikad !