fbpx

Tužilaštvo: Predložen pritvor za osobama uhapšenim u akciji Brava

4 min. za čitanje

tuzilastvo-tk
Pritvor je predložen za Alena Redžića (31), Zehru Čeliković (57), Ešu Nuhanovića (54), Muhameda Alihodžića, Jasmina Vehabovića (22), Dinku Moranjačkića (30) i Adisa Dugonjića (24) zbog postojanja osnovane sumje da su pripadali grupi organiziranoj od strane Jasmina Čelikovića (28) koja se u periodu od februara do kraja jula 2013. godine na području Tuzle i Lukavca bavila neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga.

Sumnja se da su pri tome su članovi grupe imali različite uloge u nabavljanju, vaganju, pakovanju i prodaji droge.

Jasmin čeliković, koji je osumnjičen da je kao vođa grupe koordinirao nabavku i prodaju opojnih droga za ovu grupu, se u tom periodu nalazio u pritvorskoj jedinici Kazneno popravnog zavoda u Tuzli, nakon što mu je u drugom predmetu koje je vodilo Kantonalno tužilaštvo TK donesena osuđujuća prvostepena presuda za isto krivično djelo i izrečena kazna zatvora u trajanju od 7 godina.

Pritvor je predložen i za pet službenika Kazneno popravnog zavoda u Tuzli zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili različita krivična djela.

Pritvor je predložen za stražara KPZ-a Mehu Karića (28) zbog postojanja osnovane sumnje da je u aprilu ove godine pomogao članovima grupe u izvršenju krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, te zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja. Za stražara Merisa Halilčevića (25) zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja i produženog krivičnog djela posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga. Za stražare Jasenka Selimovića (21) i Nenada Čukovića (27) zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, te za Admira Džinića (37) zbog produženog krivičnog djela protivzakonito posredovanje. Treba napomenuti da za Nihada Karića iz Gnojnice, čije je ime jučer spominjano u medijima širom BiH, nije određen pritvor i ista osoba nije uhapšena i ne nalazi se u pritvoru.

Četiri službenika KPZ-a Tuzla, Karić, Halilčević, Selimović i Čuković, su osumnjičeni da su zloupotrijebili položaj i ovlašćenja i pritvorenicima i osuđenicima u ovom Zavodu, radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi, u više navrata unosili mobitele, SIM kartice, punjače i razne predmete koji su služili za punjenje baterija mobitela, alkohol i druge predmete koje su ovi nezakonito koristili.

Meris Halilčević je osumnjičen i da je u nekoliko navrata pritvoreniku u KPZ-u Tuzla radi konzumiranja unosio određene narkotike.

Admir Džinić je osumnjičen da je posredovao kako bi osuđenim licima omogućavao određene pogodnosti, te da je osuđenim licima posredovao kod odgađanje služenja kazne zatvora u KPZ-u Tuzla.

Kantonalno tužilaštvo je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv ukupno 14 osoba. Jedna osoba je nakon ispitivanja puštena na slobodu jer ne postoje zakonski razlozi za predlaganje pritvora.

Podsjećamo, jučer je u akciji Agencije za istragu i zaštitu BiH i ovog Tužilaštva slobode lišeno 13 osoba, dok se vođa grupe Jasmin Čeliković od ranije nalazio u pritvorskoj jedinici KPZ-a Tuzla. Prilikom ove akcije pronađeni su određeni predmeti koji su bili upotrebljavani prilikom izvršenja krivičnih djela ili potiču iz izvršenja, kao i određena količina materije koja će biti predmet vještačenja u narednom periodu.

Odjel za odnose s javnošću Tužilaštva TK

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ma nemoj te ih u pritvor nece vise to raditi,oprostite im ili ce im sudija oprostiti sigurno… sve je to samo maska narodu..