Tražite posao u Njemačkoj: Sve informacije na jednom mjestu

1 749

“Ovdje se radi o dezinformaciji. Međutim, na njemačkom tržištu rada postoji velika potreba za visokokvalificiranim stručnim kadrom. Stoga, dobro obrazovani ljudi iz različitih oblasti imaju dobre perspektive u Njemačkoj, pogotovo ako dobro govore njemački jezik”.

Za mlade ljude je često najjednostavniji način za dugoročnu perspektivu u Njemačkoj da tamo studiraju.

“Onaj ko u Njemačkoj dobije univerzitetsku diplomu može automatski ostati 18 mjeseci. Ko u tom periodu dobije dobro plaćeno radno mjesto može u pravilu ostati trajno”, pojašnjavaju nam u Ambasadi.

Osobe koje imaju stranu univerzitetsku diplomu, koja će biti priznata u Njemačkoj mogu dobiti radnu vizu ukoliko nađu radno mjesto u Njemačkoj čija godišnja bruto plata iznosi najmanje 47.600 eura. Za takve slučajeve postoji takozvana Blue Card.

Za takozvana MINT zanimanja (matematika, informatika, prirodne nauke, tehnika, medicina) postoji mogućnost da se i s iznosom godišnje bruto plaća od 37.128 eura dobije “Blue Card MINT”.

Da li će neka strana univerzitetska diploma biti priznata u Njemačkoj, može se lako provjeriti na web-stranici: Anabin.de.

Za neakademska zanimanja također u pojedinačnim slučajevima postoji mogućnost da se dobije radna viza.

Ovo se posebno odnosi na osobe sa stručnim zanimanjima odnosno strukom koja nedostaje u Njemačkoj. O kojim se zanimanjima tačno radi, može se vidjeti na “Pozitivnoj listi zanimanja koja nedostaju” s web-stranice: Zav.de .

I kod ovih zanimanja preduvjet je da stručna sprema bude priznata u Njemačkoj. Detaljnije informacije o tome se mogu naći na web-stranici: Anerkennung-in-deutschland.de.

Za medicinske njegovatelje ima posebno pravilo koje se temelji na sporazumu između Agencije za rad i zapošljavanje BiH (ARZ) i njemačkog Zavoda za rad i zapošljavanje (ZAV). Sve informacije o tome na web-stranici: Arz.gov.ba.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
tuto

Ja ba,samo na nas još čekaju, sva je vratima tu!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x