fbpx

TK se kreditno zadužio za 21,5 milion KM

2 min. za čitanje

Nakon sastanaka i pregovora, zahtjevi da se u dnevni red uvrsti rasprava o teškom stanju u preduzećima Konjuh, Dita, su podržani samo od strane poslanika opozicije.

Poslanici opozicije su predlagali da se jučerašnja sjednica Skupštine TK prekine i nastavi samo sa jednom tačkom dnevnog reda, gdje bi se govorilo o problemima firmi čiji radnici protestvuju. Kako njihovom prijedlogu nije udovoljeno, zajedno su sa nezadovoljnim radnicima napustili sjednicu ne učestvujući o raspravi o tačakama dnevnog reda.

Dijelu sjednice Skupštine „poslanički sat“ prisustvovali su svi poslanici i bili vrlo aktivni. Po broju poslaničkih pitanja i inicijativa se vidi da su izbori sve bliže. Incijativa je bilo raznih ali ćemo izdvojiti najaktuelnije. Prva se odnosila na davanje podrške izradi kriterija kolektivnim sportovima i druga na smanjenje plata menadžerima javnih preduzeća.

Rasprava o tačkama dnevnog reda je bila veoma neobična, jer zbog bojkota poslanika opozicije, su se čula samo mišljenja poslanika pozicije koji su svim u svim materijalima dali podršku i usvojili ih. Za zakone je glaslo svih 18 poslanika koliko je je bilo potrebno i za kvorum i za izglasavanje.

Inače prije usvajanju dnevnog reda, uslijedila je dvoiposatna pauza u kojoj su zasijedali kolegij Skupštine, klubovi stranaka i radnih tijela. Zasijedanjima kolegija su prisustvovali i predstavnici Vlade i radnika.

U dijelu sjednice gdje je vođena rasprava o dnevnom redu, predlagač zakona je povukao Zakon o obrazovanju odraslih, a dodate su tri nove tačke.

Najznačajnija od njih je ona koja se odnosila na dugoročno kreditno zaduženje Tuzlanskog kantona. Tuzlanski kanton se prema ovoj usvojenoj Odluci zadužio za novih 21,5 miliona KM, kod Nove banke iz Banjaluke, na period od 6 godina i po kamatnoj stopi od 4,95%.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments