fbpx

Svake sekunde država potroši 267 KM!

2 min. za čitanje
Ilustracija

Prethodne godine budžeti na svim nivoima u BiH su iznosili više od osam milijardi KM (oko četiri miljarde eura). To znači da svake sekunde (danju i noću), prema istraživanju Fondacija Centar za zastupanje građanskih interesa, država prosječno potroši 267 KM! Neusvajanje budžeta države, Federacije i nekoliko kantona u ovom entitetu, zatim sistem privremenog finansiranja, što je za Federaciju nametnuo visoki predstavnik Valentin Inzko, (koristeći tako svoje Bonske ovlasti), govori o odsustvu ekonomske politike, ističe profesor Univerziteta u Tuzli dr. Izudin Kešetović.

“Ono što karakteriše ovu budžetsku i kalendarsku godinu je da će objektivno BiH imati nedostatak fiskalnog kapaciteta da pokrije sve svoje izdatke u dijelu socijalnih potreba, prije svega da stabilizira dva osnovna segmenta socijalne politike, a to je sistem penzionog i zdravstvenog osiguranja i da ublaži soscijalno negativne efekte u dijelu nezaposlenosti i onih kategorija stanovništva koji žive od socijalne pomoći. Stoga je izlišno govoriti o tome da se može uspostaviti sistem ekonomskoga budžeta, odnosno da se može uspostaviti jedna ekonomska politika koja će obezbijediti ekonomski razvoj. Pretpostavke za to su bitne strukturalne promjene u cjelokupnom sistemu.

“BiH mora da uđe u reformu prije svega penzionog i zdravstvenog osiguranja”, kaže Kešetović. Republika Srpska je dobila budžet od 1,6 milijardi KM. Federacija BiH planira iznos od milijardu i 560 miliona. Za institucije BiH traži se milijarda i 42 miliona KM. Sve su to viši iznosi od prethodnih godina.

(SodaLIVE.ba/Radio Slobodna Evropa)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments