fbpx

Sutra u 17:00 sati ispraćaj iz Tuzle tabuta s posmrtnim ostacima Vaseničana

3 min. za čitanje

Doček tabuta bit će upriličen u 19 sati u Memorijalnom kompleksu Rakita u Vlasenici nakon čega će biti proučeni tevhid i Jasin.
Sedmi kolektivni ukop i dženaza za bošnjačke žrtve bit će obavljen 23. aprila na šehidskom mezarju Rakita.

Porodice su u zadnji moment odlučile da odustanu od ukopa Šahije Berbić i Sabire Alihodžić zbog malog broja identificiranih posmrtnih ostataka zbog čega će umjesto 20 biti ukopano 18 žrtava.

Najmlađe žrtve koje će u subotu biti ukopane su trojica sedamnaestogodišnjaka Almir Omerović, Edin Mutapčić i Džemail Badžić, dok je najstarija Ajka Hurić (73).Posmrtni ostaci identificiranih ekshumirani su u masovnim i pojedinačnim grobnicama Pelemiš, Ogradice kod Vlasenice, Kamenici kod Zvornika, Cerskoj i Debelom Brdu.

Pozivaju se građani Bosne i Hercegovine da svojim prisustvom uveličaju kolektivnu dženazu vlaseničkim šehidima i na taj način ne dozvole da ovaj stravični zločin padne u zaborav jer i zaborav je zločin, navodi se u saopćenju Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica.

Za zločin nad nevinim Bošnjacima Vlasenice na 60 godina kazne osuđeni su Dragan Nikolić Jenki, šef osiguranja u logoru Sušica, te Predrag Bastah i Goran Višković za niz stravičnih zločina.

“Mnogi zlikovci i danas se slobodno šetaju ulicama Vlasenice, gdje obavljaju ugledne poslove u javnim ustanovama općine dok porodice i 19 godina od počinjenog zločina nad njihovim najmilijim sakupljaju kosti i iščekuju njihov ukop”, navodi se u saopćenju.
Dodaje se da je do sada u Memorijalnom kompleksu Rakita smiraj našlo 266 vlaseničkih žrtava genocida.
Ističe se da je tokom agresije ubijeno 2.446 Vlaseničana od Novosadskog korpusa JNA i Vojske i policije RS-a, potpomognute od domaćih zločinaca.

Očekuje se da će kolektivnom ukopu Vlaseničana prisustvovati između 4.000 i 5.000 građana BiH. Iz svih krajeva BiH organizirani su besplatni autobusi.

U Komemorativnom centru Tuzla do sada su identificirani posmrtni ostaci 18 nevino ubijenih Vlaseničana:

Hajrudin (Mujo) Ahmetović;
Šaćir (Mujo) Redžić;
Ramo (Rašid) Kuduzović;
Almir (Muhamed) Omerović;
Muradif (Alija) Čamdžić;
Nail (Reuf) Korikutović;
Edin (Muradif) Mutapčić;
Jasmina (Osman) Huremović;
Abdulkadi (Mujaga) Subašić;
Ajka (Mehmed Kuljančić) Hurić;
Murat (Meša) Muratović;
Safet (Muhamed) Dautović;
Avdo (Ibro) Kobaš;
Adnan (Meho) Ambešković;
Ajkuna (Kadro Muminović) Imširović;
Ibro (Meho) Muminović;
Ahmet (Bajro) Dautović;
Džemail (Himzo) Badžić, saopćeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica.

 

(SodaLIVe/Fena/FOTO:RTVTK)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments