Suspenzija potjernica i za “Tuzlansku kolonu”?

9. Jula 2009.
2 min. za čitanje

Tuzla_Brcanska_Malta_1483Ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović danas je pred Pravnim odjeljenjem Generalnog sekretarijata Interpola u Lionu pokrenuo proceduru suspenzije potjernica u slučaju “Tuzlanska kolona”, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Riječ je o  crvenim potjernicama, izdatim na zahtjev NCB Interpola Beograd za državljanima BiH Selimom Bešlagićem, Enverom Delibegovićem, Budimirom Nikolićem i Muhamedom Brkićem, koje Srbija tereti za ratni zločin i nedozvoljena sredstava ratovanja po Krivičnom zakonu bivše Jugoslavije.

“S obzirom da je Pravno odjeljenje Interpola u međuvremenu stavilo van snage potjernice u slučaju ‘Dobrovoljačka ulica’, ministar Sadović je 2. jula uputio urgentno pismo generalnom sekretaru Interpola Ronaldu Nobleu da odmah suspenduje i potjernice za ‘Tuzlansku kolonu’, jer je u pitanju identičan slučaj, zasnovan na montiranim optužbama NCB Interpola Beograd, koje nisu pravno utemeljene”, navodi se u saopštenju iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

U saopštenju se dodaje da je u pismu  upućenom 12. juna ove godine generalnom sekretaru Interpola, ministar Sadović zatražio stavljanje van snage ovih potjernica, uz obrazloženje da je Haški tribunal predmete vezane za navedena lica vratio Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, a Tužilaštvo BiH već procesuira predmet “Tuzlanska kolona”.

“Uz pismo je dostavljena i sva relevatna dokumentacija, koja se odnosi na ovaj slučaj i Ministarstvo bezbjednosti BiH očekuje da Pravno odjeljenje Interpola, koje trenutno razmatra ove zahtjeve, suspenduje i potjernice za ‘Tuzlansku kolonu’, jer su svi pravni argumenti na strani države BiH i njenih građana”, navodi se u saopštenju.

(Srna)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments