Stupila na snagu odluka o zabrani prodaje štetnih flašica za bebe

3 min. za čitanje
Ilustracija

Šefica Odsjeka za patogene mikroorganizme u Agenciji za sigurnost hrane BiH, doc. dr. Nihada Ahmetović je kazala da je bisphenol A supstanca koja se koristi u proizvodnji polikarbonatne plastike i koja je u širokoj upotrebi, između ostalog i u proizvodnji flašica za bebe.

U svijetu je do sada objavljeno više od 200 naučnih studija u kojima su istraživani mogući štetni efekti, od toga da li utiče na neke metaboličke promjene do toga da li je kancerozan, ali fokus je uvijek bio na djeci.

S jedne strane, navodi Ahmetović, situaciju je pratio Evropski autoritet za sigurnost hrane i od 2006. godine stalno je objavljivao naučna mišljenja. ˝Oni zapravo definiraju tzv. tolerantni dnevni unos. To znači ona količina supstance kojoj čovjek može biti izložen tokom čitavog života po kilogramu tjelesne težine, a da nema nikakvih negativnih efekata˝, kazala je ona.

Evropska komisija je više puta upućivala zahtjev Evropskom autoritetu za sigurnost hrane da da mišljenje. ˝U ovom slučaju je došlo do razilaženja u mišljenjima. Evropski autoritet za sigurnost hrane je smatrao da naučne studije koje su dotad urađene ne daju dovoljno dokaza da je ta supstanca štetna. Međutim, s druge strane, Evropska komisija je donijela odluku, isključivo kao mjeru predostrožnosti, da se zabrani proizvodnja i stavljanje na tržište tih flašica˝, navodi Ahmetović.

Tako je 28. januara došlo do izmjene Direktive, pa je 1. marta u EU zabranjena proizvodnja, a onda je 1. juna zabranjeno stavljanje na tržište.

Agencija za sigurnost hrane BiH je pratila situaciju i krenula je sa izmjenama domaćeg propisa koji je objavljen prošle godine. ˝Međutim, proces donošenja legislative kod nas traje duže. On mora proći sve faze od prednacrta, komentara, mišljenja… Shvatili smo da se proces neće završiti do 1. juna. Onda je na osnovu procjena rizika i zaključaka Vijeća ministara BiH donesena odluka da se izda naredba o zabrani proizvodnje i stavljanja na tržište flašica koje sadrže bisphenol A˝, rekla je dr. Ahmetović. Ta naredba je stupila na snagu istog trenutka kad i u Evropskoj uniji. ˝Uspjeli smo da završimo sve do 1. juna. Nismo imali praznog hoda. Ova naredba važi dok se propis ne usvoji i stupi na snagu. Sa ovom naredbom su upoznate sve inspekcije u zemlji i od 1. juna u BiH više nema flašica koje sadrže bisphenol A˝, kazala je šefica Odsjeka za patogene mikroorganizme u Agenciji za sigurnost hrane BiH dr. Nihada Ahmetović.

(SodaLIVE.ba/Agencije)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar