Studiranje usputna stanica ka birou za nezaposlene

6. Jula 2009.
4 min. za čitanje

studenti2Na trinaest fakulteta Univerziteta u Tuzli na jesen će biti upisano oko 2.800 studenata. Vlada Tuzlanskog kantona i ministrica Mirzeta Suljkić željeli su da se omogući upis još hiljadu studenata, ali su – bar trenutno – ustuknuli pred argumentima koje je ponudio menadžment Univerziteta.

“Nastojimo upisati što veći broj studenata, jer smo zaduženi za obrazovanje. Želimo sve mlade ljude školovati. Općepoznata je stvar da posao najlakše nalaze visokostručni kadrovi. Znači, naši zahtjevi su opravdani”, kaže Mersija Jahić, pomoćnica ministrice za obrazovanje.

Metar po studentu

Na Univerzitetu tvrde da također žele obrazovati što više studenata, ali …

“Studij podrazumijeva određene parametre, zakonske procedure i okolnosti. Naši veliki problemi su prostor i nastavni kadar, a željeli bi školovati stručnjake za radna mjesta, a ne za biroe nezaposlenih. Zbog toga smo tražili moratorij za neke profile”, kaže nam rektor Univerziteta u Tuzli prof.dr. Džemo Tufekčić.

Univerzitet u Tuzli ima ukupno 32.871 kvadratni metar za 16,7 hiljada studenata. To je samo trećina od zakonskog minimuma, koji iznosi 103.284 četvorna metra. Na Pravnom i Farmaceutskom fakultetu nema ni jednog metra prostora po studentu. Na Filozofskom, gdje je najviše studenata, nema ni dva metra po studentu, a na Ekonomskom je tek neki decimetar više od metra kvadratnog. Većini fakulteta treba četiri do pet puta više prostora od raspoloživog. Univerzitet ima 269 nastavnika, a za tzv. normu jedan potrebno je jo š268. Zaposleno je 217 asistenata i – u odnosu na broj studenata – nedostaje ih 589. Prema standardima, jedan profesor bi trebao da “vodi” 40 studenata. Međutim, na Pravnom fakultetu na jednog profesora dolazi čak 529 studenata, na Filozofskom fakultetu 160, na Ekonomskom 154 studenata. To je i indikator kvaliteta nastave. Hiperprodukcija studenata se javlja posebno na Filozofskom, Pravnom i Ekonomskom fakultetu.

Obrazovanje kao trošak

“Mi smo za narednu godinu predložili moratorij za upis na socijalni rad, jer ih je prošle godine samo dvoje zaposleno. Isto je i sa profesorima turskog jezika, te pedagozima – psiholozima. Mora se voditi računa da studij ne bude neracionalan“, smatra rektor Tufekčić.

Vlast ima drugu logiku.

“Mi smo društvo konkurencije. Studenti i sami moraju razmišljati koja su zanimanja kurentna i ne pohađati fakultete nakon kojih će teško naći posao. Naše je da mladima omogućimo školovanje, a ne da im tražimo posao“, kaže nam Jahić.

Vlast obrazovanje tretira kao trošak i nastoji što više troškova prebaciti fakultetima. Iz godine u godinu, Univerzitet u Tuzli ostvaruje sve više vlastitih sredstava. Iz njih su, prije pet godina, za plate osigurali samo 0,2 posto, a ove godine je planirano čak 34 posto plata iz vlastitih sredstava. Vlast ih prisiljava da povećavaju i broj studenata. Školske 2004/5. Univerzitet je imao 8.685 studenata i iste godine je upisano još 3.929. Naredne godine je upisano 4.390 studenata. Trenutno je na Univerzitetu 16.770, a biće upisano još 2.810, što znači da će studirati 19.581 mladih. Ako ne bude dodatnog upisa.

(Oslobođenje)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments