Studenti neće dobiti bezuslovan prelazak

12. Oktobra 2010.
6 min. za čitanje
Logo

Studentski zahtjevi za bezuslovan prelazak sa pretposljednje godine na završnu godinu studija u akademskoj 2010/2011. godini nemaju uporište u Zakonu o visokom obrazovanju, naglašeno je danas. ˝Zahtjevi studenata su se odnosili na bezuslovan prelazak sa pretposljednje na posljednju godinu studija, ali uz nepoložene ispite iz prethodne dvije studijske godine. Studenti se zapravo pozivaju na takvo pravo u odnosu na propis koji je bio donesen prošle akademske godine, ali koji je važio isključivo u toj akademskoj godini˝, kazala je Berbić i dodala: ˝Cijenjeći sve razloge studenata u pokušaju da pređu u narednu godinu studija nismo našli uporište u Zakonu za donošenje takve odluke i zbog toga nismo mogli da udovoljimo njihovom zahtjevu˝.

Kako je rečeno Univerzitet u Tuzli izvršit će anketiranje nezadovoljnih studenata, kojih je oko 500. ˝Želimo saznati, kada je u pitanju obnova studijske godine, da li bi studenti željeli ponovno slušati nastavu iz nastavnih predmeta koje nisu uspjeli položiti ili će se opredijeliti da će direktno ići na polaganje završnih ispita. Zahtjev ćemo donijeti prema toj anketi, onako kako se za to opredijeli većina studenata iz reda podnosilaca zahtjeva˝, kazala je Berbić.

Univerzitet u Tuzli obradio je nekoliko studentskih zahtjeva, s akcentom na zahtjeve koji se odnose na bezuslovan prelazak na završnu godinu studija. U međuvremenu studentski protesti i dalje traju pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona, gdje studenti od petka, 8. oktobra, provode i noći. Kako nezvanično saznajemo, i među samim studentima koji protestuju pojavile se se nesuglasice, te polako gube na brojnosti i međusobnoj podršci. Nešto više od 20 studenata nastavlja sa protestima, dok je Univerzitet danas donio konačnu odluku o njihovim zahtjevima.

Odluku Univerziteta u Tuzli prenosimo u cjelosti:

U vezi sa zahtjevima studenata: Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta, Mašinskog fakulteta, Filozofskog fakulteta, Fakulteta Elektrotehnike, Fakulteta za tjelesni odgoj i sport i Tehnološkog fakulteta, za bezuslovan prelazak sa pretposlednje godine na završnu godinu studija u akademskoj 2010/2011.godini, Univerzitet u Tuzli daje slijedeće izjašnjenje:

I)
1. Zahtjevi studenata sa pozivanjem na član 151. stav (2) Zakona o visokom obrazovanju ( Sl.novine TK br. 8/08, 11/09 i 12/09) nisu osnovani.

Navedenim članom je ustanovljeno pravo studenata upisanih na dodiplomski studij (prije stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju 8/08) da započeti studij završe po Nastavnom planu i programu koji je važio prilikom upisa u prvu godinu studija, ali po propisima koji su važili do stupanja na snagu Okvirnog zakona.
Za predmetne studente važeći propis je Zakon o visokom obrazovanju (Sl.novine TK br. 10/99, 15/00 i 5/05)

Zahtjevi studenata za bezuslovni prelazak na završnu godinu studija nisu utemeljeni na Zakonu, iz razloga što su ti studenti započeli studij po nastavnom planu i programu koji je važio prilikom upisa u prvu godinu studija, dakle po propisima koji su važili do stupanja na snagu Okvirnog Zakona.

U vezi navedenog, važeći propis za te studente je Zakon o visokom obrazovanju broj: 10/99. 15/00 i 5/05.
Članom 36 stav 8. navedenog propisa je utvrđeno da studenti imaju pravo da završe započeti studij po nastavnom planu koji je važio prije izvršene izmjene, u roku utvrđenom Pravilima Univerziteta. U vezi s tom odredbom Zakona, članom 98. Pravila Univerziteta je utvrđeno da student ima pravo započeti studij završiti po nastavnom planu i programu koji je važio prilikom upisa u prvu godinu studija, a najkasnije do početka školske godine u kojoj ga sustiže generacija studenata upisana po izmijenjem nastanom planu i programu.

2. Odredbu člana 11. stav 3. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju („Sl. Novine TK” broj: 12/09) nije moguće primijeniti na podnosioce zahtjeva.

3. Budući da u akademskoj 2010/2011. godini podnosioce zahtjeva sustiže generacija studenata upisanih po novim propisima to će studenti (podnosioci zahtjeva) upisani po odredbama ranijih propisa, u toku obnove studijske godine izvršavati preostale obaveze na način koji će se definisati uz prethodno pojedinačno, pismeno opredjeljenje svakog studenta.

II)
1. Zahtjev studenata koji su u prethodnoj godini obnovili drugu studijsku godinu, koji traže upis u treću godinu studija uz prenos četiri nastavna predmeta iz prethodne dvije studijske godine nije osnovan, jer je to pravo ustanovljeno Zakonom, kao jednokratno pravo za akademsku 2009/2010. godinu (Član 11. stav 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, „Sl. Novine TK”, broj 12/09).

2. Zahtjev studenata treće, četvrte i pete godine studija Medicinskog fakulteta za prenos najviše četiri predmeta iz prethodne dvije godine studija čija ukupna dužina trajanja prenesenih predmeta ne prelazi šest semestara, nije osnovan, jer je to pravo ustanovljeno Zakonom, kao jednokratno pravo za akademsku 2009/2010. godinu (Član 11. stav 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, „Sl. Novine TK”, broj 12/09).

(SodaLIVE.ba/UNTZ)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments