Struja ponovo poskupljuje u Federaciji BiH?

1 min. za čitanje

struja_brojilo

‘Avaz’ saznaje da je Vlada HNK ovaj zahtjev rukovodstvu ‘Elektroprivrede BiH’ tek nedavno pismeno uputila, uz navođenje da je riječ o odluci koja je usvojena na sjednici Vlade prije nekoliko mjeseci te da je po toj odlucu EPBiH sada obavezna plaćati ovom kantonu vodnu naknadu, iako tu istu naknadu već plaća na federalnom nivou.

No, ovakav neočekivan rasplet situacije, prema riječima generalnog direktora EPBiH Elvedina Grabovice, ugrozit će poslovanje ove kompanije, čime će biti primorani tražiti od nadležnih organa povećanje cijene električne energije.

– Riječ je o odluci koja je nezakonita, jer ulazi u ingerencije FBiH. No, ako ovakva odluka prođe, doći će do kompletnog poremećaja u poslovanju ove firme, jer mi već Federaciji BiH plaćamo sedam miliona KM za vodnu naknadu. Ovako, plaćat ćemo 14 miliona KM. Mi te pare nemamo. Ovo je suludo što su uradili, jer traže da plaćamo marku na marku, kaže Grabovica.

Grabovica tvrdi da je već zatražio od nadležnih institucija u FBiH da se ocijeni ustavnost ovakve odluke koja, bi mogla imati nesagledive posljedice po ovu firmu, ali i građane FBiH, koji će najviše ispaštati.

(SodaLIVE.ba/Fena)

Podijeli ovaj članak
4 komentara