fbpx

Skupština TK: Šta su izjavili poslanici i članovi Plenuma?

9 min. za čitanje

Pred Kolegijom Skupštine TK danas su govorili i radnici pet propalih firmi u Tuzlanskom kantonu kao i članovi Plenuma građana koji su i danas podnijeli nove zahtjeve.

Zgrada Skupštine TK danas je bila središte pregovora, a njihova se suština odnosila na prevazilaženje postojeće situacije i uspostavljanje normalnog života. Već u prvoj tački dnevnog reda, poslanici u Skupštini prihvatili su odluku o smjeni premijera Seada Čauševića i dosadašnjih ministara. Kako ne bi došlo do blokade preduzele su se i druge mjere, javlja RTV Slon.

„Usvojili nekoliko odluka koje omogućavaju funkcionisanje institucija Kantona da bi građani TK mogli ostvarivati svoja prava koja idu preko Kantonalnih organa uprave. Naravno, pored toga još poruka koje upotpunjuju sve to. Ovlastili smo sekretare ministarstava da obezbijede funkcionisanje ministarstava i kompletnog života u TK“, kazao je Slađan Ilić – predsjedavajući Skupštine TK.

Kada je u pitanju imenovanje novog mandatara danas se moglo čuti da će ono biti sprovedeno u skladu sa Ustavom i zakonom. Usvojena je i Odluka o kolektivnom potpisivanju naloga za plaćanje preko jedinstvenog računa TK. Utvrđena je i osnovica za obračun plaća budžetskim korisnicima za januar 2014. godine u iznosu osnovice za decembar 2013. Ista će biti i naknada za topli obrok. Špekuliše se da bi nova mandatarka mogla biti Svetlana Cenić.

Najviše pitanja novinara danas se odnosilo na tzv. „Pravo na bijeli hljeb“ a koje se tiče redovnog primanja plata smijenjenih ministara.

“Po meni jedino ispravno rješenje, svaki ministar koji ostane bez posla, ako se ne može vratiti u svoju firmu, po zakonu, ko i ostali građani koji su ostali bez posla, da ide u zavod za zapošljavanje i prima naknadu za slučaju nezaposlenosti po Zakonu o socijalnoj zaštiti“, kazao je Zoran Jovanović – nezavisni poslanik u Skupštini TK.

„Glasaćemo za ukidanje bijelog hljeba, to odgovorno tvrdim. Ne samo za to, to je mala stavka, nego i za mnoge druge stvari. Ovdje niko ne može govoriti da ima neku parlamentarnu većinu od 18 ruku. Nažalost, bahatost, nesenzibilnost nesocijalna osjetljivost je pokrenula mase“, istakao je Mersed Šerifović – poslanik NSRzB u Skupštini TK.

Poslanici Narodne stranek radom za boljitak očekuju hitan prijedlog mandatara i ističu nadu da to neće biti čovjek iz vladajućih struktura te da će biti neko ko će pokrenuti određene stvari kada Skupština bude donijela hitne izmjene zakona. Imena koja se sada spominju, kaže Šerifović, i te kako nisu prihvatljiva za mnoge poslanike.

Mijo Krešić, predjednik Kluba poslanika HDZ-a u Skupštini TK u svemu što se dogodilo vidi promjene.

„Promjene treba podržati, treba ih upraviti u pravom pravcu. Ne bi bilo dobro da kao proizvod nekog kongfuznog stanja dezorjentiranih osoba, dođemo u poziciju da opet napravimo pogrešku.“

Kolegij Skupštine Tuzlanskog kantona je tokom dana održao i sastanak sa predstavnicima firmi Dita, Konjuh, Resod guming, Polihem d.d. u stečaju, i Poliolchem. I na ovom sastanku potvrđena je potreba da se što prije imenuje mandatar kako bi se riješili nagomilani problemi a oni u Polihemu traju 10 godina. Ipak, predstavnici te firme sretni su što je započeo dijalog ali neće više dozvoliti da se radi kako se radilo.

„Mi kao sindikalci znamo da bez ovoga nije moglo biti, to je sigurno. Iritira narod. Rekao sam ima da mjesec dana imaju roka da razgovaraju sa sindikatom i da imaju vidan pomak, a ako ne bude, biće gore“, poručuo je Enes Tanović – predstavnik Polihema.

Tanović je istakao da ih ne interesuje ni pozicija ni opozicija ali osobe, čija se imena spominju u kontekstu mogućih mandatara, nikako neće biti dozvoljene. Na sastanku su bili i sindikalci Dite. 119 radnika te firme platu nije primilo 14 mjeseci i nalaze se u izrazito teškom stanju.

Raspoređeni u više smjena, noseći hranu od kuće uz prevoz koji sami obezbijede, fabriku čuvaju 24 sata dnevno.

„Jedini način da se Dita može pokrenuti je taj da Vlada donese odluku da se Dita vrati u nadležnost Kantona i da ova vlast izabere novi menadžment, novo rukovodstvo i da obezbijedi da Dita radi“, kazao je Dževad Mehmedović – predjednik Sindikata „Dite“.

Istaknuto je da u toku privatizacije ništa nije uloćeno u proizvodnju a ono što je za radnike Dite trenutno najpotrebnije to je mogućnost liječenja i uvezivanje radnog staža.“

Govorilo se i o radničkoj strukturi Konjuha iz Živinica. Radnici traže sirovinu od 50 kubika oblovine dnevno kako bi se krenulo sa proizvodnjom.

„Mi se ne nadamo nekom brzom radu ali nećemo dozvoliti da se bilo šta formira bez ovih ljudi koji su iznijeli sve na svojim leđima“, kazao je Mevludin Trakić – predsjednik Sindikata „Konjuh“ Živinice.

Ni radnici Konjuha već četiri godinenemaju liječenje. Blokirani su im računi što je naveći razlog što kupci ne žele poslovati s njima. Gubici Konjuha danas se procjenjuju na oko 30 miliona KM, kažu radnici.

Nekadašnjeg tuzlanskog Gumniga nema, ne postoji. Sve je opljačkano, kažu radnici.

„Radnici Guminga nisu krivi sami. Država je kriva, Porezna uprava, Sud i Vlada kantona. Oni su krivi za agoniju Gumare i za naš neuvezan staž. Znači neka rješavaju naše probleme čim prije to bolje“, istakao je danas Ekrem Ćerimić – predstavnik Sindikata radnika „Guminga“.

 

Danas je održan i sastanak sa predstavnicima Plenuma građana koji su prvobitno pozdravili odluku o smjeni premijera ali i postavili nove zahtjeve.

„Momentalno obustavljanje postupaka protiv svih učesnika demosntracija; da se utvrdi odgovornost države zbog prekomjerne upotrebe sile; da se utvrdi komandna i lična odgovornost; zatim smjena komesara MUP-a TK, koji po nama nije odreagovao kako treba u pravcu smirivanja a ne raspirivanja cijele situacije“, kazao je Zlatan Begić iz Plenuma građana Tuzle.

Plenum traži i smjenu glasnogovornika MUP-a TK Izudina Šarića ali i odgovornost raznih medija koji su podgrijavali situaciju i na jednoj i na drugoj strani. Traži se da se utvrdi i porijeklo spornih fotografija na kojima se vide tenkovi koji navodno prelaze granicu BiH. Također se traži da se ispita da li je bilo pojedinaca pojedinih stranačkih partija a koji su bili ubačeni u mirna okupljanja građana.

„Mi imamo hrabrost. Mi smo sada trenutno oni koji pregovaraju u ime naroda. Što prije da dobijemo njihove ostavke na svim nivoima. Ako Vlada kantona ne radi ne mora mi da govorimo da smo protiv opštine. Oni su pokazali da ne funkcionišu“, kazao je Almir Arnaut, također član Plenuma građana Tuzle.

Nakon svih održanih sastanaka, pred Skupštinom TK je ostao težak zadatak.

„Neka od ovih pitanja se svakako mogu brzo rješavati, neka će tražiti izmjene određenih zakona na kantonalnom i iniciranje izmjena određenih zakona na Federalnom novou i mi ćemo to odmah učiniti. Ono što je pred nama zadaća i već u sljedećoj nedjelji to ćemo morati uraditi, to je da uz konsultacije sa svim predstavnicima definišemo kandidata za premijera našeg kantona“, istakao je Muhamed Šadić – zamjenik predsjedavajućeg Skupštine TK.

U konačnici, sa danas održanih sastanaka može se izvući jedan svima zajednički stav, a to je da svi podržavaju mirne, dostvojanstvene proteste građana, te da niko ne podržava nasilje i destrukciju sa bilo koje strane. Poštivajući ustav i zakone, prvi korak je imenovanje Vlade koja će u najkraćim mogućim rokovima pristupiti rješavanju nagomilanih problema svih slojeva društva.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments