Senat danas bira prvog čovjeka Univerziteta u Tuzli: Halilović, Prljača i Žigić u utrci za rektora

2 min. za čitanje

Na konkurs za rektora prijavili su se aktuelni rektor profesor Enver Halilović, te profesori Naser Prljača i Izet Žigić.

Favorit je aktuelni rektor Halilović, koji iza sebe ima bogatu naučnu karijeru, objavljene naučne radove u zemlji i inostranstvu, a autor je i mnogih knjiga. Bio je ministar u Vladi TK-a, ambasador BiH u Rusiji, te je obavljao niz drugih funkcija. Iako Univerzitet posluje pozitivno, te je počeo mnoge značajne projekte, Čauševićeva (SDP) vlada je u dva navrata pokušala smijeniti Halilovića. No, takav zahtjev u Senatu nije prošao. Od Halilovića se traži obračun sa korupcijom i nepotizmom na Univerzitetu, ali i podizanje kvaliteta nastave na fakultetima.

Prljača je doktor elektrotehnike. Doktorat je odbranio u Dublinu, u Irskoj, a kao gostujući profesor predavao je na fakultetima u ovoj zemlji. Ima više do 50 publikacija, autor je i četiri udžbenika. Bio je dekan Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli, član Upravnog odbora Univerziteta i prorektor za naučnoistraživački rad. Prema tvrdnjama kolega, Prljača, kao vrhunski stručnjak, za napredovanje u karijeri nikada nije imao niti je tražio podršku politike.

Žigić je doktor geologije i profesor na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli. Bio je predsjednik Skupštine TK-a i ministar za boračka pitanja u kantonalnoj Vladi. Obnašao je i funkciju ministra energetike, rudarstva i industrije u Vladi Federacije BiH, ali je 2005. godine zbog afere Energopetrol podnio ostavku. Tada je bio član Stranke za BiH. Jedan od kandidata je bio i akademik Enver Zerem. No, kako smo saznali, on nije ispunjavao uslove, jer bi u toku obavljanja dužnosti rektora stekao pravo za odlazak u penziju, te je zbog toga elminisan.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar