Sastanak bh. političkih lidera u Butmiru završen bez rezultata

21. Oktobra 2009.
5 min. za čitanje

sarajevoRazgovori lidera sedam najvećih bh. stranaka o ustavnim reformama i ubrzanju evropskog puta BiH održani danas u bazi Butmir, pod vodstvom zamjenika američkog državnog sekretara Sjedinjenih Država Jamesa Stainberga i švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta, čija zemlja predsjedava EU, završeni su bez konkretnih rezultata.

Prema onome što su stranački lideri izjavili novinarima nakon sastanka, posebno kada su u pitanju promjene ustava, njihovi početni stavovi bili su toliko različiti da je bilo teško očekivati dogovor te da je za većinu učesnika ponuđeni dokument bio neprihvatljiv.

Razgovori su neplanirano završeni oko 15 sati, iako je bilo predviđeno da će trajati do večeri. Nastavak razgovora planiran je za srijedu u 9 sati.

Lider Stranke za BiH Haris Silajdžić izjavio je da se na butmirskom sastanku razgovaralo o državnoj imovini i da se “ulagalo mnogo napora da se država odvoji od te imovine, te da se čak predlagala i amnestija za one koji su trgovali njom” s čime se, kako je rekao, ne slaže. Silajdžić je ponovio stavove da je entitetsko glasanje posljedica protjerivanja građana koji se nisu vratili u prijeratna prebivališta i da je “bazirano na kršenju ljudskih prava”.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je nakon razgovora da za njega paket koji su ponudili predstavnici međunarodne zajednice nije bio dobar ni kao osnova za razgovore. Naveo je da se razgovaralo o principima a ne o detaljima ustavne reforme. Kao primjer suprotstavljenih stavova, Dodik je naveo da je za njega neprihvatljivo formiranje vrhovnog suda BiH, kao što bi za predsjednika SDA Sulejmana Tihića bilo neprihvatljivo ustavom garantovano pravo na otcjepljenje. U sutrašnjem nastavku razgovora Dodik “ne očekuje čuda”.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija izjavio je poslije današnjeg sastanka u Butmiru da je jučer bio veći optimista nego danas, jer se pokazalo da su lideri pet vladajućih stranaka u BiH udaljeniji nego što su bili prije 10 dana. Lagumdžija je istakao da je dobra vijest što su predstavnici međunardne zajdnice posvećeni prevazilaženju postojeće situacije u BiH i da očekuje da će se slični događaji, poput današnjeg sastanka u Butmiru, odvijati i u narednih mjesec dana.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sujeman Tihić izjavio je nakon razgovora da su za njega rješenja koja su ponudili Evropska unija i SAD uvjetno prihvatljiva. Ova rješenja znače poboljšanje u odnosu na postojeće stanje, ali nisu dovoljna, smatra Tihić. Po njegovom riječima, to ne rješava problem efikasnijeg rada institucija BiH. “Smatramo da je neophodno riješiti pitanje deblokade rada institucija, prvenstveno u vezi s entitetskim vetom, te ovlasti OHR-a riješiti na ustavan način i prenijeti na institucije BiH”, rekao je on.

Iako su razgovori u Butmiru vođeni u pozitivnom ozračju, početna stajališta političkih stranaka o ustavnoj reformi bila su toliko različita da je izlišno očekivati bilo kakav napredak na sutrašnjem nastavku razgovora, ocijenio je nakon današnje runde razgovora predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Čović je predložio da se sutra napravi jedna deklaracija o ustavnim promjenama a da se ne priča o konkretnim elementima jer su o tome razlike veoma velike.

Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić istaknuo je nakon današnjih razgovora u bazi Butmir da se proces mora nastaviti i završiti cjelovitom reformom Ustava. “Zadržavanje postojećeg stanja vodi BiH praktično u konfederaciju dva unitarna, centralizirana entiteta, što je opasno po BiH, a potpuno neprihvatljivo za Hrvate”, kazao je. Ljubić za ponuđeni paket ustavnih promjena kaže da ne zadovoljava hrvatske zahtjeve.

I pored ovakvih momenata tokom pregovora, evropsko-američki diplomatski dvojac manje je skeptičan. Poručuju da se problemi ne mogu riješiti preko noći. Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt ocijenio je današnji nastavak političkih razgovora u Butmiru kod Sarajeva “poprilično produktivnim”, naglašavajući kako niko nema iluziju da će svi problemi u BiH biti riješeni odjednom. “Imali smo danas poprilično produktivne razgovore. Mislim da ste svjesni razlika koje postoje kod domaćih političkih lidera, ali to su pitanja o kojima ima kretanja unaprijed. Mislim da nećemo riješiti sve probleme BiH odjednom. Niko nema tu iluziju…”, izjavio je Bilt nakon sastanka u Butmiru.

Zamjenik američkog državnog sekratara James Steinberg također je naglasio da se radi o važnim i teškim pitanjima, o pitanjima čije rješavanje bi obezbijedilo euroatlantsku budućnost za našu zemlju. “To su teška pitanja. Nećemo sve to riješiti preko noći i odjednom, ali mislim da svi shvataju da postoji euroatlantska budućnost za BiH.. Sada postoji prilika da se to iskoristi”, dodao je Steinberg.

(FTV)

Podijeli ovaj članak
2 komentara
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

“Sastanak bh. političkih lidera u Butmiru završen bez rezultata”

A zar se ikad zavrsio neki sasatanak bh lidera , sa rezultatom?

Ovo nisu lideri ovo je idiotizam