fbpx

Sarajliji pokušali iznuditi 1.000 dolara nudeći mu posao i vizu za Kanadu

3 min. za čitanje

Ovom 30-godišnjem informatičaru su jedan muškarac, a kasnije i žena koji su rekli da zovu iz Kanade, pokušali iznuditi nešto više od 1000 dolara, zauzvrat mu nudeći navodni posao u ovoj zemlji.

Saralija s razlogom sumnja da se radi o kriminalnoj grupi koja ga je pokušala prevariti, jer su navodni Kanađani poziv prekinuli čim im je on rekao da sumnja u njihovu iskrenost.

Slučaj D. Š. nije prijavio policiji, ali putem Patrie želi skrenuti pažnju da neko drugi ne bi nasjeo na slične prevare.

– Muškarac koji me pozvao prije dva dana i predstavio se da zove iz Kanade, znao je moje podatke, od imena i prezimena do onoga čime se bavim – ispričao je D. Š. za Patriu dodajući da je izvjesni muškarac pojasnio kako Kanada ima deficit u radnoj snazi i da su informatičari baš zanimanja koja im trebaju.

– Zove, rekao je, iz nekog tamošnjeg centra za rad. Ako želim, rekao je dalje taj muškarac, on mi može pomoći da bez problema dobijem radnu vizu za Kanadu – objašnjava Saralija.

On dalje dodaje da je priča tog muškarca bila toliko uvjerljiva da bi svaki iole lakovjerniji čovjek povjerovao u istinitost njegove ponude. Razgovor su, kaže, svo vrijeme vodili na engleskom jeziku.

– Pričao mi je o mogućostima zarade, ugodnom životu, sigurnom poslu, a na kraju mi je rekao da je jedni uslov, ako želim posao u Kanadi, da im uplatim oko 1.100 dolara, na ime nekakvih troškova. Ja sam im na to odgovorio da nemam taj novac. Muškarac je onda rekao da će me nazvati kroz nekoliko minuta, dok razgovara sa svojom šeficom, da navodno vidi šta će sa mojim slučajem i mogu li kako to riješiti na drugačiji način. I, zaista, poziv je ponovo uslijedio nakon nekoliko minuta. Ovog puta se javila ženska osoba. Rekla mi je da im trebam poslati barem broj svoje kreditne kartice, kako bi oni provjerili još neke moje podatake – objašnjava D. Š.

Nakon što im je on reko da su Bosanci na taj fazon uzimali novac prije 20 godina, i da im prevara ne može tako olahko proći, žena sa druge strane linije prekinula je poziv.

– Slučaj nisam prijavio policji, ali želim da upozorim sve one koji dobiju slučaj poziv da ne nasjedaju na ove pravare – kaže D. Š., piše Patria.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments