fbpx

Rediteljski prvenac Angeline Jolie ne može biti sniman u FBiH

2 min. za čitanje
Angelina Jolie prilikom posjete BiH

Ministar Gavrilo Grahovac pojasnio je da, prema važećoj zakonskoj regulativi, Federalno ministarstvo kulture i sporta izdaje odobrenje za snimanje ukoliko se film snima na području više kantona, a ako se snima na području jednog od kantona, nadležno je kantonalno ministarstvo.

Nakon uvida u dokumentaciju koju je dostavilo Udruženje za razvoj filmske znanosti Skaut film iz Sarajeva, utvrđeno je da je Federalno ministarstvo kulture i sporta izdalo Odobrenje za snimanje filma, koje je potpisala pomoćnica federalnog ministra za kulturno-historijsko naslijeđe i kulturu Angela Petrović, a s kojim ministar Grahovac nije bio upoznat. Kako zahtjev nije u skladu sa zakonom, nepotpun je i uz njega nije priložen neophodni scenarij, ministar Grahovac je poništio to odobrenje.

Grahovac je odluku donio nakon sastanka s predsjednicom i članicama Udruženja Bakirom Hasečić, Zibom Jažić, Razom Omerović, Sanjom Milović i Amrom Mujanović. Sastanku je prisustvovao i predstavnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Muhamed Šestanović.

Predstavnice Udruženja navele su da je, prema njihovim saznanjima, u filmu Untitled Love Story riječ o ljubavnoj priči između silovane žene i njenog silovatelja. Kako su i same žrtve masovnog sistemskog silovanja, predstavnice Udruženja ističu da je takva priča za njih nedopustiva. Također, smatraju da bi ženama, žrtvama silovanja, ovakav scenarij nanio dodatnu duševnu bol.

Predsjednica Udruženja Bakira Hasečić interesirala se postoji li zakon na nivou FBiH na osnovu kojeg bi se moglo zaustaviti snimanje navedenog filma. Udruženje za razvoj filmske znanosti Skaut film iz Sarajeva ima mogućnost da, u skladu sa zakonom, ponovno dostavi zahtjev s neophodnom dokumentacijom.

(SodaLIVE.ba/FTV)

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Gavrilo, Gavrilo… jeftine politicke poene si trebao kupiti prije izbora, al ni to ne bi pomoblo tvojoj stranci da ne dozivi debakl.
Pokao koji su zrtve silovanja prezivjele i jos uvijek prezivljavaju, to niko ne moze razumjeti i osjetiti. Ali zar bi sad trebalo svaki film koji govori o ratu zabraniti zato sto nas, koji smo ga prezivjeli, podsjeca na nemile scene?
Film je umjetnost i trebalo bi ga odvojiti od politike, mada licno nisam zadovoljan niti jednim uratkom koji je dosao iz holivudske radionice, a da se bavi ratom na ovim prostorima. Jer ne razumiju oni ovaj mentalitet, dzaba sve.

Nije OK da snimaju taj film. Cuj to, srpski vojnik silovao muslimanku, odsjekao joj dojku, i na kraju se radja ljubav. Andjelina treba svoje morbidne sklonosti zadrzati za sebe. Ovdje nema nikakve poruke, nema nikakve “umjetnicke vrijednosti”… Cuj zena koja je silovana i kojoj je odsjecena dojka se zaljubljuje u lika koji joj je to napravio, a uz to ubija njen narod i to muci, sakati i kolje. Pa to su nebuloze. Nije ni cudo sto se ove zene koje su to prozivjele u ratu bune.