fbpx

Raste broj oboljelih od respiratornih bolesti u Tuzlanskom kantonu

4 min. za čitanje

Na sedmom Simpoziju o plućnim bolestima koji je upriličen danas u Tuzli predstavljena je problematika dijagnostike i liječenja bolesti pluća, koja je veliki zdravstveni, socijalni i ekonomski problem, a učesnici su imali priliku upoznati se sa smjernicama savremenog načina liječenja.

Organizatori simpozija bili su Klinika za plućne bolesti Javne zdravstvene ustanove Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, Udruženje za respiratornu medicinu, Ljekarska komora i Komora zdravstvenih tehničara TK. Simpozij je okupio eminentne stručnjake iz porodične medicine, specijaliste i specijalizante pulmologije, a predstavljena su i nova saznanja na polju respiratorne medicine.

Kada su u pitanju respiratorne bolesti na području Tuzlanskog kantona, bilježi se porast hronične opstruktivne bolest, dok noviji podaci pokazuju i da od karcinoma pluća, u posljednje vrijeme, najčešće obolijevaju mlađe osobe, muškarci, mlađi čak i od 40 godina. Načelnik Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla Suvad Dedić potvrdio je da se uz porast oboljelih od respiratornih oboljenja, prvenstveno hronične opstruktivne plućne bolesti, te karcinoma pluća bilježi i porast oboljelih od pneumonije, kao i upale gornjih disajnih puteva.

“Manje raste broj oboljelih od astme, ali zato postoji porast oboljelih od alergijskih bolesti gornjih disajnih puteva. Na sreću imamo pad broja oboljelih od tuberkuloze od 2009. godine do danas”, dodao je Dedić.

Učesnici simpozija iz Republike Srpske istaknuli su da se porast ovih oboljenja bilježi i na tom području, a najčešći uzroci su konzumiranje cigareta, ali i zagađeni zrak. Doktor Mirko Stanetić s Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka napomenuo je da je trend porasta broja oboljelih karakterističan i za Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru odnosno u svim zemljama gdje nije nikada ni započeta kvalitetna kampanja borbe protiv pušenja.

Pojasnio je da samo zemlje koje su to uradile godinama prije nas poput Švedske i Norveške imaju tek sada prve rezultate gdje dolazi do blagog pada broja oboljelih.

“Ono što će se u narednom periodu morati voditi računa je da će i BiH morati ući u ranu detekciju karcinoma pluća s niskodoznim CT-ovima kojima raspolaže BiH. CT je nadostupnija pretraga koja postoji samo je stvar organizacije, želje i htijenja”, naglasio je Stanetić.

I ove godine, Vlada Tuzlanskog kantona dala je podršku simpoziju “Plućne bolesti”, a ministar za zdravstvo Bahrudin Hadžiefendić podsjetio je da je ovo skup koji okuplja eminentne stručnjake i na kojem budu kvalitetna predavanja, a razmjenom iskustva pomaže se pacijentima, dok su se pulomozi pokazali kao dobri lideri u toj oblasti.

Kantonalni premijer Jakub Suljkanović najavio je da će se nastaviti davati podrška razvoju zdravstvenog sektora, kroz poboljšanje statusa zdravstvenih radnika, ali i kroz nabavku nove opreme i proširenje kapaciteta kada su u pitanju javne zdravstvene ustanove u TK. Ovom prilikom, između ostaloga, promovirana je i knjiga o opstrukcijskim bolestima disajnih organa, a inače UKC Tuzla godišnje organizira više od 30 naučnih skupova na kojima prisustvuje više od 10.000 stručnjaka iz oblasti medicine. (Fena)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments