Prvi u Federaciji – Od septembra video nadzor u školama TK

2 min. za čitanje

ucenici3Neke srednje škole u FBiH uskoro bi mogle postati znatno sigurnija mjesta za učenike. Jedna od glavnih autorica i koordinatorica projekta za siguran prevoz i smještaj učenika u školama Nermina Horozić iz Tuzle najavljuje da će od naredne školske godine početi instaliranje video nadzora u Tuzlanskom kantonu.

Prvi u Federaciji
– Već su završeni svi pripremni poslovi za instaliranje video nadzora u Gimnaziju “Ismet Mujezinović” u Tuzli, a do kraja kalendarske godine i u tuzlansku Gimnaziju “Meša Selimović”. To će biti prve srednje škole u FBiH koje će dobiti video nadzor. Za godinu i po u sve škole u FBiH biće ugrađen video nadzor, najavljuje Nermina Horozić.
Federalna ministrica obrazovanja Meliha Alić dala je podršku i najavila da će ovo biti pilot-projekt na planu osiguranja većeg stupnja sigurnosti prevoza i boravka učenika u školama. Projektu su punu podršku dali i ministar pravosuđa Feliks Vidović, te ministar saobraćaja Nail Šećkanović, koji je predložio amandman na zakon o zaštitarima u autobusima za prevoz učenika. Ovaj projekt tretira i prevoz učenika. Po trenutnim zakonskim rješenjima, besplatno se mogu voziti učenici osnovnih škola kojima je škola udaljena četiri i više kilometara, dok srednjoškolci nemaju tu mogućnost.

Besplatno i srednjoškolcima
– Mi smo dali niz prijedloga za podizanje sigurnosti učenika, od uvođenja zaštitara, do posebnog obilježavanja i tretmana autobusa za učenike. Osim toga, predložili smo da i srednjoškolcima, koji su udaljeni od škole više od pet kilometara, država subvencionira prevoz, što bi uz komercijalni popust firme, omogućilo znatno jeftiniji prevoz srednjoškolaca, najavljuje Nermina Horozić.

(Oslobođenje)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

trebalo bi stavit video nadzor u sve opstinske kancelarije, i da se direktno prenosi na veliki flat screen ekran smjesten na parkingu kod hotela!

adbanner