Prvi slučaj u KCUS-u: HIV pozitivni roditelji dobili zdravu bebu

1 min. za čitanje

Redovna terapija

U izjavi za „Dnevni avaz“ prim. dr. Vesna Hadžiosmanović, šefica odjela za HIV/AIDS Klinike za infektivne bolesti KCUS-a, naglasila je da ovo prvi slučaj u Sarajevu, te da je bio još jedan prošle godine u Tuzli.

– Ovo je veliki uspjeh. Ono što je bitno za HIV je da se ta bolest prepozna na vrijeme. Uz pomoć antiretroviralne terapije može se roditi zdravo i HIV-om neinficirano dijete – kaže Hadžiosmanović.

Puno podrške

Majka novorođene bebe imala samo 21 godinu kada je saznala da je HIV pozitivna. Mislila je da će joj se svijet srušiti kada je saznala da joj je virus prenio njen momak.

Uz puno podrške, savjetovanja i pravilnog liječenja njeno stanje se stabilizovalo. Ostala je sa svojim momkom za koga se i udala, završila fakultet, našla posao i odlučila da dobije dijete.

Broj inficiranih puno veći

U BiH zabilježeno je 245 slučajeva osoba koje su inficirane HIV virusom. No, dr. Hadžiosmanović smatra da je broj oboljelih puno veći.

– Zbog stigme i diskriminacacije osobe koje su možda inficirane HIV-om ne dolaze u Savjetovalište i ne testiraju se. Odnosno ne znaju svoj HIV status – pojasnila je dr. Hadžiosmanović.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar