Prosječna starost automobila u FBiH je 17 godina!

1 min. za čitanje

Na osnovu analize koju je napravio Institut za privredni inženjering – IPI d.o.o. Zenica, prosječna starost putničkih automobila u Federaciji BiH u 2011. godini je 16,93 godine, što pokazuje da je u odnosu na 2010. godinu (16,62) došlo do “zastarjevanja” voznog parka u tom segmentu.

Predstavnici ovog instituta danas su u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu, predstavljajući stručni bilten i statističke podatke o izvršenim tehničkim pregledima vozila u 2011. godine, istaknuli da je doprinos tome dao od protekle godine odobreni uvoz automobila iz inozemstva starijih od sedam godina.

Muhamed Barut, stručni saradnik IPI-ja za analizu i savjetovanje, rekao je da je u 2011. godini prosječna starost autobusa do pet tona 14,56 godina, a autobusa čija je najveća dozvoljena masa veća od pet tona 18,39 godina, zatim motocikala čija je zapremina veća od 50 cm3 11,39 godina, a radnih mašina 14,34 godine.

Prosječna starost traktora, također u zavisnosti od klasifikacije, je od 15,36 do 25,26 godine, a teretnih vozila od 12,85 do 19,34 godine.

Također je ustanovljeno da je 40,07 posto cjelokupnog voznog parka u FBiH starije od 20 godina te da je putničkih automobila starijih od 20 godina 42,40 posto.

(SodaLIVE.ba/FENA)

Podijeli ovaj članak
11 komentara
11 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

pa gdje nece biti,plate ko q… ne mogu sebi biciklo uzeti,ma samo se treba poceti bavit kriminalom,i vozati A6,Q7 i tako to,parkirati po trotoarima niko ti nista nece..ha ya pun Lukavac toga…kriminalci uzivaju boli ih kita 🙂 jebes i ovaj zivot od 500KM

Kriminal trebao si ici u skolu pa bi i ti vozao mocna auta, nije cuko bio na vratima ispred skole … ne znam samo ko ti daje za pravo da nazivas ljude koji voze dobro auto kriminalcima … ne znas da li je neko u kreditu zbog toga…

Q7 i A6 u LK vozaju samo iracani i rijetki privatnici-biznismeni!
ko je tu kriminalac?

BKP [email protected] za razliku mozda od tebe,imam vjerovatno 2-3 stepena vise strucne spreme,skolovao sam se,zavrsio fax sad radim volonterski..za sto,za dzaba..uz to radim za 550KM mjesecno,posteno..posao koji nema nikakve veze sa skolom,i pitanje je dali cu ikada radit ono za sto sam se skolovao..! ne nazivam ja nikog kriminalcem,nego samo navodim primjer..da oni bolje prolaze..pocev od nacelnika do…..
a ti to sebi uzmi kako hoces..
[email protected] jel treba da nabrajam ko sve vozi,pocev od lukavca pa cijeli Tz kanton..nemoj pricati nebuloze..lukavac je cijeli pod narkomafijom,90% kafica i cevabdzinica..zna se dobro..ko je sve bio na 60 minuta..pozdrav

mislim i prvi i drugi su ratni profiteri! dok su drugi patili

[email protected]
dopunio sam misao, rekoh sve su to ratni profiteri- ovdje ili na strani. i uvijek to bude preko ledja necijih.

a dobro bi bilo da ih pobrojis, ne znam bas sve te underground veze i sisteme

Zasto da se vozi novo auto pa ti poderu porez na imovinu..ovako je bolje na staro se ne placa

[email protected] vidim..mora biti preko necega,pa et preko ledja,a zar bas preko mojih i tvojih..ajd nema veze..nek ljudi uzivaju kad znaju i umiju..a da ih nabrajam,hoces i br tel.mozda bi koju isporuku uradio..sta je to milja za par sati..tako sam cuo…:D Nisam ja Avdo Avdic i nisam ja cinkaros..vidis vec se uklapam u pocetak lopovluka!

cuj prica loshih, nema narod para. 1. maj , nova godina, bajram, bozic, i tad nema para jelde, nemozes pric bingu dole od ljudi, kad je sijelo i pijanka uvijek se ima para, omladina napushena 24/7 a nema se para, de ba. i nemojte spominjat iraq i afg. nevjerovatno

@kriminal
Džaba tebi fakultet kad se ti ložiš na auta i slične gluposti kao kakav 13-ogodišnjak.
Što se tiče narkomafije haha, trebaš znat razliku između sitnih dilera (kojih je pun kurac) i pravog kriminalca (koje možeš nabrojat na šaku jedne ruke).
To što kažeš da je Lukavc pod narko mafijom me pravo nasmijalo.

Robin [email protected] merhaba i tebi 😀

adbanner