Pritvor, ali tek poslije desetina krivičnih djela

3 min. za čitanje

policijaPripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona u protekle četiri godine zabilježili su 83 krivična djela koja je počinio stariji maloljetnik M.K. iz Kalesije. Prema raspoloživim podacima, on je od 2005. do 2009. godine na području općina Tuzla i Kalesija počinio pet krađa, 69 teških krađa, četiri oštećenja tuđe stvari… Zbog svega toga on je jedan od rijetkih maloljetnih prestupnika koji je završio u pritvoru tuzlanskog Kazneno-popravnog zavoda.

U pritvoru je boravio i maloljetni E.B., koji je u svoj dosje upisao 47 krivičnih djela. Nekoliko razbojništava, utaja i oštećenja tuđe stvari, te 16 krađa i 26 teških krađa bilans su njegovih kriminalnih aktivnosti u proteklih nekoliko godina.

Pored njih, u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona bilježe veliki broj maloljetnika koji su povratnici u izvršenju krivičnih djela.

– U 2008. godini imali smo 375 izvještaja protiv 570 maloljetnih osoba. I u ovoj godini nastavljen je skoro pa isti trend kada je riječ o broju maloljetnih počinilaca. Često se radi o maloljetnicima koji su ranije činili krivična djela, a analizirajući socijalnu situaciju, utvrđeno je da ta djeca većinom potiču iz nesređenih porodica ili uopće ne žive u porodicama. U stvari, većinom su prepušteni sami sebi, pojašnjava tužiteljica Dženeta Hadžić.

Maloljetnici su i u prvih šest mjeseci ove godine počinili 214 krivičnih djela. U MUP-u TK zadovoljni su ukoliko taj podatak uporede sa prošlogodišnjim, no zbog blage kaznene politike, problem maloljetničke delinkvencije i dalje je goruće pitanje policije i Tužilaštva. Rijetki pamte odluku o pritvaranju maloljetnika, a disciplinske mjere je nemoguće realizirati zbog nedostatka prostora u ustanovama predviđenim za tu namjenu, tako da nerijetko izvinjenje počinioca krivičnog djela oštećenoj osobi bude jedina kazna.

– Kada maloljetnici shvate da nema odgovarajućih institucija, svjesno počinju činiti krivična djela. To je veliki problem, ističe tužiteljica Hadžić, te dodaje da bi u instituciju zatvorenog tipa, kakve nema u Federaciji BiH, trebalo smjestiti četiri ili pet maloljetnika iz Tuzlanskog kantona.

Interesantno je da maloljetnici nerijetko krivična djela čine na nagovor starijih osoba, odnosno u saradnji sa njima. Tako je u tuzlanskom Tužilaštvu zabilježeno nekoliko slučajeva gdje su punoljetne osobe organizatori, a maloljetnici, koji nisu krivično odgovorni, izvršioci njihovih ideja, odnosno krivičnih djela. I tada je, bar dok je postojećeg zakona, pravosuđe u potpunosti nemoćno.

(SodaLIVE.ba/Oslobođenje)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar