Preminuo Omer Pobrić

2 min. za čitanje

Naš istaknuti glazbenik, osnivač Instituta sevdaha Omer Pobrić, preminuo je večeras na putu Sarajevo-Visoko, potvrđeno je FTV-u iz MUP-u Kantona Sarajevo. Neslužbeno se doznaje da je smrt nastupila od posljedica srčanog udara tijekom vožnje.Naime, oko 19 sati, operativni centar MUP-a KS-a telefonon je obavješten da se na autoputu u Jošanici putničko vozilo kreće nepravilnom putanjom. Na mjestu događaja policijaci su zatekli  putničko vozilo koje je udarilo u zaštitnu ogradu mosta u Jošanici, a u vozilu se nalazio vozač bez svijesti. Doktor hitne medicinske pomoći konstatirao je smrt vozača.

Izvršenim provjerama utvrđeno je da se radi o Omeru Pobriću, čije je tijelo po naređenju dežurne kantonalne tužiteljice prevezeno u prosekturu Bare radi obdukcije, nakon čega će biti poznat tačan uzrok smrt.

Svima koji su ikad čuli ime Omera Pobrića prva asocijacija je sevdalinka, kojoj je posvetio cijeli život, a posebno posljednjih 20 godina.

Smatrajući svedalinku ugroženom, da joj u modernom vremenu prijeti zaborav i nestanak, sve svoje sposobnosti, bogato znanje i iskustvo Omer Pobrić usmjerio je, posebno posljednjih desetljeća života, na njezino očuvanje. Godine 2003. osnovao je Institut svedaha u kojem je već prava riznica snimaka sevdalinki. Institut je i organizator festivala sevdalinke. Sve što je radio u Institutu logičan je nastavak posla započetog još 1979. godine kada je osnovao Muzički atelje Omega i posvetio se  producentskom, snimateljskom i aranžerskom radu. Tako je velikanima sevdalinke snimo više albuma: Safetu Isoviću čak pet, Mehi Puziću tri, Himzi Polovini, Hanki Paldum, Zehri Deović te Zaimu Imamoviću. Posebnu pažnju obraćao je sazlijama, izvornim grupama i guslarima.

Omer Pobrić ostat će upamćen po bogatoj karijeri u kojoj se ostvario kao izvođač, tekstopisac, kompozitor, aranžer. Sudjelovao je na brojnim festivalima, posebno vezan bio za Ilidžanski festival. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.

Rođen je u Tešnju 8. septembra 1945. godine, a živio je u Mulićima, općina Visoko.

Omer Pobrić će Lukavčanima ostati u sjećanju kao jedan od organizatora prvog bosanskohercegovačkog festivala sevdaha i narodne muzike “Bosna slobodi pjeva” – Lukavac 1994.

(SodaLIVE.ba/FTV)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Bosna ‘gospodi’ pjeva.A jeste i bio festival da valja.Sjecam se kad se ona neka razgalamila sa bine kad je pokusala da otpjeva onu sevdalinku ‘DA SAM PTICA’, kad ono glas iz publike ‘da si ti bogdo ostala kod kuce da te ne cusmo.hehehee.Uglavnom Omeru Pobricu vjecni rahmet i hvala za sve

adbanner