fbpx

Premijer primio dobrovoljne davaoce krvi

2 min. za čitanje
Sa današnjeg prijema

„Danas mi je istovremeno drago što smo razgovarali sa dobrovoljnim davaocima krvi, te se i ovako direktno upoznali sa problemima s kojima se susreću čineći ovu plemenitu aktivnost, ali se osjećam i posramljeno što je ovo prvi puta da se sa ovim ljudima razgovara institucionalno,“ izjavio je premijer Čaušević.

Na sastanku je istaknuta iskrena želja da se kroz izmjene i dopune postojeće zakonske regulative ugrade određene benificije za ovu populaciju, te da se adekvatno vrednuje aktivnost dobrovoljnog davanja krvi. Također, predstavnici dobrovoljnih davalaca krvi, koji su i više od stotinu puta darivali ovu dragocjenu tečnost, su istakli neophodnost uključivanja mlađe populacije u ove aktivnosti obzirom da se značajan broj davalaca krvi bliži starosnoj dobi kada više neće moći ponavljati ovaj humani gest.

„Krv je lijek koji se ne može i ne smije kupiti, čime je vrijednost dobrovoljnog darivanja krvi još veća. Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona je već iniciralo, a u narednom periodu će u saradnji sa federalnim ministarstvom zdravstva nastojati da u skladu sa pozitivnim rješenjima iz zemalja u regionu iznađe načine i poboljša ambijent za povećanje broja dobrovoljnih davalaca krvi.

Današnjem sastanku prisustvovali su i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Sead Hasić, te predsjednici Crvenog križa/krsta Tuzlanskog kantona i Općine Tuzla Sead Jamakosmanović i Marko Križić.

(SodaLIVE.ba)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments