fbpx

Povećan broj saobraćajnih nesreća u TK

2 min. za čitanje

Broj povrijeđenih osoba u saobraćajnim nesrećama je povećan, kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Dogodilo se 599 nesreća, što je za 19 više u odnosu na isti period 2014. godine, javlja RTV Slon.

”Broj osoba sa teškim tjelesnim povredama je povećan na 51 sa 33, odnosno nekih 54 posto, dok je broj lica sa lakim tjelesnim povredama 306 što je povećanje za 14,6 posto. U suštini najveći uzrok svih saobraćajnih nezgoda na području našeg kantona u 90 posto slučajeva su vozači”, kaže mr. sci. Izudin Šarić, glasnogovornik MUP-a TK.

Najveći broj saobraćajnih nesreća na putevima kantona, rezultat su nepropisne brzine, vožnje pod uticajem alkohola i nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa.

”Većina saobraćajnih nesreća se događa na magistralnim putevima, zatim u gradskim ulicama i naseljenim mjestima, a treći po rangu su regionalni putevim. Imamo ovih dana poboljšane meteo uslove za vožnju, te i ovu priliku koristimo da upozorimo sve učesnike u saobraćaju da brzinu putničkih motornih vozila prilagode uslovima i stanju kolovoza”, naglašava Šarić.

Kada je u pitanju Federacija Bosne i Hercegovine, najveći broj nesreća zabilježen je na ulicama u naselju, zatim na magistralnim putevima, slijede lokalni, te regionalni putevi. Na bosanskohercegovačkim putevima u 2014. godini, dogodilo se više od 36 hiljada nesreća, a u više od sedam hiljada njih bilo je poginulih ili povrijeđenih osoba. Iz resornog ministarstva Tuzlanskog kantona, osim upozorenja za prilagođavanje brzine vozila, vozačima savjetuju i upozoravaju da ne voze pod uticajem alkohola, kao i da poštuju saobraćajna pravila. Na taj će način doprinijeti sigurnijem putovanju sebi, ali i zaštititi ostale učesnike u saobraćaju. A policija će, kao i ranijih godina, redovno poduzimati mjere i akcije kontrole učesnika u saobraćaju.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ne pise Vam da je sponzorirani clanak-na slep-sluzbi stoji broj telefona- jel to vlasnik portala jaran sa Samirom 🙂