Poskupljenje goriva, izazvat će lavinu poskupljenja drugih proizvoda u BiH

2. Jula 2009.
2 min. za čitanje

supermarketOd 1. jula u Bosni i Hercegovini primjenjuje se novi Zakon o trošarinama (akcizama), što će prouzročiti poskupljenje goriva za 12 feninga po litri, dok će cigarete poskupjeti najmanje za pola KM, odnosno 25 do 30 posto. Kafa i alkoholna pića, pak, ne bi trebali poskupjeti.

Poskupljenje goriva, kako se očekuje, izazvat će lavinu poskupljenja drugih proizvoda u BiH.

Kako upozoravaju iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, svi obveznici koji prometuju proizvode na koje se oporezuju trošarinama (kafa, alkoholni, duhanski proizvodi, naftni derivati), na dan početka primjene Zakona dužni su popisati zalihe takvih proizvoda i do 7. srpnja liste dostaviti Upravi za neizravno oporezivanje.

Za one proizvode za koje je novim zakonom predviđena veća stopa trošarina (duhanske prerađevine, kava i naftni derivati) na zatečene zalihe trošarina(akcize) se mora obračunati po tim novim stopama, a razlika između nove trošarine i one koja je plaćena prema ranijim propisima mora biti uplaćena na jedinstveni račun Uprave za neizravno oporezivanje, najkasnije za deset dana od dana dostavljanja lista.

Duhanski proizvodi zatečeni na zalihama 1. jula, koji su obilježeni starim akciznim markicama, u prodaji mogu biti najdulje do kraja ove godine, što važi i za alkoholna pića, voćne prirodne rakije te vina označena starim kontrolnim markicama, dok kavu zatečenu na zalihama, a koja nije obilježena trošarinskim markicama, trgovci mogu prodavati do 1. listopada.

Na naftne derivate koji su se na zalihama našli 1. srpnja mora se obračunati putarina u iznosu od 10 feninga po litri. Putarina koja se uplaćuje na poseban račun koristit će se za izgradnju autocesta u BiH.

Novi Zakon o trošarinama i Pravilnik o njegovoj primjeni moguće je pronaći na web stranici: www.uino.gov.ba, gdje se nalaze i svi potrebni obrasci.

(SlobodnaDalmacija/SodaLIVE)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments