Podrška stranaka parlamentarne većine oduzimanju nezakonito stečene imovine

3 min. za čitanje

parlament_federacije_834740069Stranke parlamentarne većine podržat će u Vijeću ministara i parlamentu BiH usvajanje izmjena Krivičnog zakona BiH kojim se predviđa oduzimanje nezakonito stečene imovine.

– Usvajanje izmjena Krivičnog zakona jedna je od preostalih obveza za liberalizaciju viznog režima. Podržat ćemo usvajanje ovih izmjena, a logično je da dobiju podršku i svih ostalih stranaka, jer svima bi nam cilj trebalo da bude slabljenje organiziranog kriminala oduzimanjem nezakonito stečene imovine – kazala je Dušanka Majkić, član Izvršnog odbora SNSD-a.

Ministarstvo pravde BiH pripremilo je izmjene Krivičnog zakona kojima se, između ostalog, sudovima omogućava da oduzmu imovinu za koju smatraju da je stečena krivičnim djelima. Optuženi i osumnjičeni, u tom slučaju, mogu pokrenuti postupak dokazivanja da imovina nije stečena krivičnim djelima, odnosno da su je zaradili na zakonit način. Važećim zakonom precizirano je da tužitelji moraju dokazati da je određena imovina stečena krivičnim djelima kako bi bila oduzeta i stoga je procenat oduzete nezakonito stečene imovine veoma nizak, prenose Nezavisne.

– Radi se o novom rješenju koje je dugo vremena predmet rasprava u stručnoj javnosti. Mislim da je to dobro rješenje i mi ćemo ga podržati, jer je naše načelo da se zalažemo za učinkovitiju borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, a ovo je jedan od mehanizama – rekao je Velimir Jukić, član Predsjedništva HDZ BiH.

Azra Hadžiahmetović, član Predsjedništva Stranke za BiH, smatra da i BiH, kao i sve ostale zemlje, treba imati uređen sistem oduzimanja nezakonito stečene imovine.

– Ranije smo podržavali i ovaj put ćemo svakako podržati uređenje ove oblasti bilo kroz izmjene Krivičnog zakona bilo kroz usvajanje potpuno novog zakona. Važano je da imamo zakonski uređenu ovu oblasti, jer sudski procesi koji se vode i koji će se voditi pokazuju da ima potrebe za tim – istakla je Hadžiahmetovićeva.
Bakir Izetbegović, član Predsjedništva SDA, kaže kako je podrška njegove stranke ovom zakonu izvjesna.

– U proceduri usvajanja moramo osigurati da ovo ne bude palica za progon nepodobnih nego instrument u borbi protiv kriminala. Dakle, ne smijemo dopustiti prostor za bilo kakve zloupotrebe – zaključio je Izetbegović.
Vijeće ministara BiH ovaj će zakon razmatrati na jednoj od idućih sjednica. Procedura javne rasprave završena je prije desetak dana.

(SodaLIVE/Nezavisne)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

hahaha

adbanner