fbpx

Podrška inicijativi ministra Emira Suljagića

3 min. za čitanje

Smatramo da se radi o razumnoj i pravednoj odluci čiji je jedini cilj ukidanje diskriminacije među učenicima na osnovu vjerske opredjeljenosti.

Pozivamo Vladu Tuzlanskog kantona, tačnije ministricu obrazovanja Nađu Avdibašić
Vukadinović da slijedi primjer kolege Suljagića, te donese odluku kojom bi predmet vjeronauka postala fakultativni predmet, a ocjena iz ovog predmeta opisna, kako bi se ukinula diskriminacija i među učenicima u osnovnim i srednjim školama TK.

Smatramo da u Tuzlanskom kantonu postoji paradoksalno rješenje prema kojem učenici
imaju pravo na izbor između predmeta vjeronauka i predmeta kultura religije. Pri tome učenici koji izučavaju kulturu religije stiču opšte i univerzalno znanje o svim značajnijim religijama u svijetu, dok su za takvo znanje nepravedno uskraćeni učenici koji izaberu da pohađaju predmet vjeronauka.

Sa druge strane učenici, koji su (ili čiji su roditelji) pripadnici manjinskih vjerskih zajednica, agnostici ili ateisti, trpe direktnu diskriminaciju, jer im država čiji su građani ne obezbjeđuje jednako pravo kao i većinskim vjerskim grupama da pohađaju predmet u skladu sa vlastitim vjerskim opredjeljenjem. Ukratko, dok bi univerzalni predmet kao što je kultura religije trebao postati obavezan za sve učenike, predmet vjeronauka bi trebao postati fakultativni predmet, čija bi ocjena bila opisna i neobavezujuća, a čije bi izvođenje finansirale ionako “dobrostojeće” vjerske zajednice.

U suprotnom, u skladu sa principom jednakopravnosti svih građana, osnovne i srednje škole u Tuzlanskom kantonu bi hiljadama učenika koji su (ili čiji su roditelji) ateisti, agnostici ili pripadnici neke druge manjinske vjerske zajednice, morale omogućiti da ravnopravno, u okviru svog obrazovanja pohađaju predmete pod nazivom ateizam, budizam, scientologija ili bilo koji drugi koji je u skladu sa njihovim privatnim vjerovanjem ili nevjerovanjem.

Omladinski pokret Revolt istovremeno najoštrije osuđuje izjave visokih predstavnika pojedinih vjerskih zajednica koji prijete nemirima, manipulišu genocidom, bacaju fetve povodom sporne odluke ministra Emira Suljagića, a neistomišljenike fašistički i primitivno diskredituju prema porijeklu ili nacionalnoj osnovi, kao što se to posljednjih dana čini prema predsjednici Helsinškog komiteta, Veri Jovanović ili kolumnisti, Borisu Dežuloviću.

Vjerski lideri, predvođeni reisul-ulemom Mustafom ef. Cerićem, očigledno proživljavaju neki novi srednji vijek u kojem su državnici dolazili po “pamet” kod vjerskih vođa, umjesto da prihvate činjenicu da je Bosna i Hercegovina sekularna država u kojoj vjerske vođe nisu pozvani da utiču na odluke imenovanih i izabranih predstavnika građana.

 

 

 

 

 

(SodaLIVE.ba/Omladinski pokret Revolt)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
10 komentara
Subscribe
Notify of
10 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ja nisam neki vjernik ali brate moj sto uvijek mi muslimani moramo da se odricemo svega i svacega sto podjesca na nas same…
posle rata su nam trubili kako muslimani vise nece i nesmiju izgubiti nacionalnu svijest, kako muslimani moraju imati svoju vojsku i da moraju biti naoruzani da moraju imati svoju namjensku industriju ….
A mi smo to sve lagano raspustili sad niti imamo vojsku niti imamo industriju niti imamo vojni rok pa eto sad ni vjeronauk a de srbima recite da izbace vjeronauk ma nepada im napamet, bolje receno nesmiju ni predlozit to.

RS sekularna?! Da, bas!

Sami sebe stavljamo u podređen polozaj i ne cijenimo sebe i svoje! Nije ni cudo sto nam se historija ponavlja… krvava historija.

Nisam ni ja za ucenje vjere u skolama, zna se gdje se to treba nauciti. Ali brate dragi, zasto bi mi ukinuli vjeronauku, a “oni” ne?! Ne razumijem nas, al’ stvarno!

Obzirom da sam u inostranstvu zavrsila osnovnu i srednju skolu, mogu slobodno reci da ovo nema veze sa vezom. U Njemackoj ucenici mogu da biraju izmedju casa vjeronauke ( hriscanstvo ) ili casa Etike, znaci ako ne pripadas toj religiji ides na cas Etike i to je to, sasvim normalna pojava tamo, uglavnom su na Etici bili muslimani iz Bosne, Albanci, Turci, Afrikanci itd. Ocjene iz tih predmeta su jednako vrijedne. Kakva diskriminacija i te gluposti, kod nas se odmah neko buni da je diskriminovan…Pa treba u skolu uvest casove sve tri religije i Etiku, a ne bi bilo lose da svi idu na cas Etike, jer to svima ocigledno nedostaje…

Ovaj ministar je neki frajercic kafanski, umjesto da rjesava stvarne probleme u obrazovanju on se bori protiv jednog vida obrazovanja.

“eni” snajperista “oko cakarasto” i njemu slicni sad mogu da likuju jer od BiH se pravi dzamahirija uz pomoc ovih crvenih:””Činjenica da je Emir Suljagić koji je u ovom trenutku vjerovatno u građanskom dijelu BiH najpopularniji ministar, podnio ostavku, i da za sve ovo vrijeme, iako je donio prvu reformsku i revolucionarnu odluku u poratnoj BiH, nije uživao nikakvu podršku svoje stranke, o njemu govori sve, ali i o SDP. Emir Suljagić je ispao reformista, uman i pametan čovjek. SDP se, međutim, lažno predstavlja. To je navodno komunistička frakcija, a u suštini, radi se o libijskom modelu u kojem se pokušava spojiti socijalna pravda i islam gadafijevsko – cerićevskog tipa. Onog trenutka kad je SDP odlučio da umjesto Emira Suljagića podrži Mustafu Cerića potpisao je smrtnu presudu sebi i ubio svaku nadu u BiH. Ono sve što su radili prethodnici Zlatka Lagumdžije, on je završio. Ubio je nadu, ideju, da je BiH ikakva osim podijeljena na tri regije i tri religije moguća. U ovom trenutku ja zaista mislim da je Mustafa ef. Cerić našao novo političko krilo IZ, a ono se zove SDP”, kaže Emir Imamović.”
Nek’ nam je Allah dz.s. na pomoci!

Ja stvarno neznam sta ste vi citali.Koliko vidim ovdje niko ne spominje ukidanje nego samo ne ocjenjivanje predmeta vjeronauka.Kao drugo samo su prosvjetni radnici obuceni za ocjenjivanja ali ne i vjerski sluzbenici koji lako mogu pokvariti prosjek ocjena svojom nestrucnjoscu.Kao trece neznam cemu toliki vjerski objekti ako ce zjapiti prazni i kao cetvrto svi vi koji komentarisete i branite muslimanstvo pocnite ici u dzamije i tako branite svoje dostojansvo…alahimanet

Ministre svaka cast samo naprijed. Imamo ovde i Medrese i druge vjerske ustanove pa neka raja ide tamo ako zeli da nauci nesto o vjeri i tome slicno…..

Ništa novo od SDP -a i njihovog ateističkog pogleda na svijet – utemeljenog u doktrini Marksovih , Lenjinovih i sl.djela .Njih vuče nešto odumrlom Komunizmu .
Problem ove države je što nam se baca prašina u oči , jer umjesto da novi Ministar uradi što korisno ( poveća plate prosvjetarima ,uvede nova naučno – nastavna učila , ponudi nova stručna zanimanja konkurenntna na tržištu tada ,….on diže prašinu oko finansiranja vjeroučitelja i bavi se sprorednom temom .
Djeca i roditelji su birali na početku školske godine i odabrali što su željeli – za vjeronauku postoji dakle interes i oni đaci koji je prate logički je da im to ulazi u prosjek ocjena – isto što onim koji je ne prati ne ulazi u prosjek .Neko ko je odabrao vjeronauku – jasno može i pokvariti prosjek ukoliko ne pokaže zavidno znanje .
Ne znam kako se ovo dopada koalicionim partnerima iz SDA – ali očigledno da ova vještačka koalicija ima niz antagonizama.

ko je spomeno ukidanje vjeronauke??
treba ba procitat text nekoliko puta.
SS! ti mijesas vjeru i naciju. kazes nisam vjernik a jesam “musliman”. haman si mislio reci nisam vjernik al jesam bosnjak, il si mozda bosanac??

@padobranac
Ja sam reako nisam NEKI vjernik
znaci ne praktikujem u potpunosti ali sam vjernik….

ima 9342348932 stvari koje se u obrazovanju mogu izmjeniti pa da se dodje do te stavke, a ta stavka se netreba ni dirati jer je vec dobra.
Samo izbacivanje vjeronauke iz ocjenjivanja vuče i 100 drugih stvari nedolazak učenika na istu, neće nita učiti jer neće se ocjenjivati itd itd…