Podignuta optužnica protiv Alamazage Ćatovića

9 748

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu koju je podiglo Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona protiv bivšeg direktora Turističkog ureda Turističke zajednice TK Almazage Ćatovića zbog postojanja osnovane sumnje da je, dok je obavljao pomenutu funkciju, u sticaju počinio tri krivična djela: zloupotreba položaja i ovlašćenja, zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju i produženo krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Optužnicom se prvoj tački  Ćatoviću stavlja na teret da je u periodu od janura 2006. do decembra 2008. godine jednoj firmi sa kojom je poslovala Turistička zajednica TK odobrio plačanje određenog iznosa za dostavljenu robu,  iako je znao da je  količina roba naznačena u otpremnicama znatno veća od stvarno dostavljene i time oštetio Turističku zajednicu za iznos od oko 213.000 KM.

U trečoj  tački  optužnice tereti se da je u istom periodu, obavljajući funkciju direktora, izbjegao plačanje poreza  na isplate koje imaju karakter dodatnih primanja  za veći broj lica za rad i angažman u Skupštini, Turističkom vijeću i Nadzornom odboru  Turističke zajednice TK i na taj način oštetio budžet općine Tuzla za oko 44.000 KM.

U drugoj i četvrtoj tački optužnice navedena je osnovana sumnja da je,  u prethodno navedenom periodu,  nesavjesno postupio u vršenju dužnosti, propustio dužnost nadzora i odobrio plačanje faktura jednoj firmi, a da se prethodno  nije uvjerio da  isporučena količina roba odgovara onoj navedenoj u otpremnici i time oštetio Turističku zajednicu TK za iznos od oko 13.000 KM. Također,  da je  od juna 2010. do juna 2011. godine  nesavjesno postupao   u vršenju dužnosti,  jer nije postupio po Odluci Vlade FBiH o usvajanju programa raspodjele sredstava  ostvarenih od članarina u turističkim zajednicama i boravišnim taksama različitim institucijama u svrhu očuvanja, konzerviranja i obnavljanja kulturno-historijskog naslijeđa,  prirodnog naslijeđa i unapređenja i razvoja turizma, čime je nastupila imovinska šteta za ove institucije u iznosu od oko 314.000 KM.

 

(SodaLIVE.ba/ Admir Arnautović, stručni savjetnik za odnose s javnošću)

 

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
G O L F W A N G

HA HA !!! napokon.

pacijent

E jebiga sad

kurjak

Tipican primjer postenja ljudi koje je SDA postavila.Svaka vam cas i onda nam kazete Snaga BiH, jest snaga koja ce pokrasti ovaj narod.

nm

Sve lopove u zatvor tako isto i za spomenik u lukavcu pa ono ne vrijedi ni 50 hiljada a kamoli 800hiljda maraka

sejfo

Kurjače Almaszagu je postavio SDP pa se posle pokajao pa ga i smijenio

nm

nema veze ko ga je postavio ,sdp je sad na vlasti i dignuta je optuznica…..znaci nema povlastenih kao do sada

simple_boy

To je samo jedan obični nekulturni seljak i alkoholičar.
Hajde dalje…ko je sledeći na redu :))

simple_boy

on je samo kap u moru……….

ma ja

Ma ko?
To čovjek pošteno radio ba, pa nikla vikendica, džip itd.. Znojem i krvlju xD 😀

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x