Početkom naredne godine poskupljuju cigarete

25. Novembra 2011.
2 min. za čitanje

Povećanje akcize je definisano novom Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2012. godinu, koju je usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje.

Na osnovu člana 21. Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje donio je Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete koja će se primjenjivati od 1. januara 2012. godine.

Odlukom je definisano da će se od januara, na cigarete plaćati sljedeća akciza: proporcionalna akciza po stopi od 42% na osnovicu utvrđenu u skladu sa Zakonom o akcizama i posebna akciza u iznosu od 30 KM za 1.000 komada, odnosno 0,60 KM za pakiranje od 20 komada.

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna) manja od minimalne akcize, plaća se minimalna akciza u iznosu od 1,65 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada. Za pakovanja različita od pakovanja od 20 komada akciza se plaća srazmjerno broju komada u pakovanju.

Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji.

Kalkulaciju novih maloprodajnih cijena cigareta formiranih u skladu sa Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2012. godinu, proizvođači i veliki distributeri cigareta dužni su dostaviti u Upravu za indirektno oporezivanje najkasnije do 30. novembra 2011. godine.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
7 komentara
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Valja stavljat manje duhana u vutru od sljedeće godine.

kako su samo azurni da povecaju akcize, duhan, gorivo,a sve jer pratimo politiku EU…samo naprijed, udarajte koliko hocete, narod je tesko kljuse koji nosi sve na svojim plecima

Cigare i alkohol poskupljuje koliko hoćete , ali ostavite živežne namirnice , gorivo i struju po strani .

e moj @dilaver, da su oni htjeli da ostave zivezne namirnice po strani davno bi uveli nultu stopu poreza na iste, ili bi neku umanjenu…a za gorivo valjda znas i sam kolika je zarada na njemu, kako drzave tako i vlasnika pumpi…sve kukaju kako se nema, a svakih 100m ben. pumpa…ali vec sam gore rakao, dok je naroda-ovaca bit ce i novaca

Dok se mi ovdje mučimo kako da sastavimo kraj sa krajem , dotle 6 međeda u Italiji keze zube pred svjetskim kamerama , dokazujući kako su nesposobni da formiraju vlast .Usto troše pare poreskih obvenika .
Ne daj bože u povratku iz Italije padne avion – kako li bi mi baš bez njih ?

gledao sam na tv anketu u crnoj gori povodom poskupljenja cigara,, pola muskaraca koje su anketirali lijepo rekose u kameru, tek ce mi je onda bit slatko zapalit.

NE PUSIM HVALA DRAGOM ALLHU