Pijemo mlijeko kojemu je istekao rok pet puta!?

19. Oktobra 2011.
3 min. za čitanje

Mlijeko koje koristimo je četiri puta reciklirano, tvrdi dr. Andrej Gregori sa Ljubljanskog univerziteta.

On navodi da mlijeko kojemu je istekao rok trajanja iz trgovina šalju natrag proizvođaču koji ima zakonsko dopuštenje da ponovi proces pasterizacije na 190 stepeni celzijusa te da ga ponovno vrati na tržište. Prema zakonu taj se proces može ponoviti pet puta. Proizvođač je dužan objaviti koliko puta je ponovio ovaj proces i on ga obično objavi ali na svoj način, znajući da nitko ne pita je li kupljeno mlijeko prerađeno više puta.

– Tajna je napisana na dnu kartonske kutije, sitnim brojevima.  Pretpostavimo da je napisani broj 123456, broj koji nedostaje označava koliko je puta mlijeko bilo recirkulirano. Recimo 123 56, broj 4 nedostaje, to znači da je tom mlijeku 4 puta istekao rok trajanja i da je toliko puta bilo ponovo prekuhano – tvrdi Gregori, a prenose slovenski portali.

Navodi da u paketu s 12 tetrapaka, nekim pakovanjma nedostaju brojevi, a drugima ne.

– To znači da je cijela ta pošiljka tretirana jednako.Na taj se način, firme dobro bogate i to tako što recikliraju i ponovo prodaju više puta prerađeno pokvareno mlijeko. Naravno bez znanja onih koji snose posljedice – kaže Gregori.

No, u bh. inspektoratima tvrde da prema važećim propisima, ne postoji mogućnost bilo kakve prerade i upotrebe mlijeka sa isteklim rokom trajanja i u bilo koje svrhe.

– Uredbom 853 propisano je da se termički tretirano mlijeko dobija samo iz sirovog, svježeg mlijeka, tako da nema mogućnosti da se mlijeko sa isteklim rokom upotrebe reciklira u svrhu ponovnog stavljanja za ljudsku upotrebu. Prema Odluci o načinu obavljanja veterinarsko zdravstvenog pregleda i kontrole životinja prije klanja i proizvoda životinjskog porijekla, termički tretirano mlijeko je termički obrađeno sirovo mlijeko, te ne postoji mogućnost korišćenja prethodno termički tretiranog mlijeka – kazali su nam u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS.

Dodaju da je Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe definisano je da se higijenski neispravnim smatraju i namirnice kojima je istekao rok upotrebe naznačen na deklaraciji ili im nedostaje deklaracija ili se iz deklaracije ne može utvrditi rok upotrebe.

– Nadležni inspektori svakodnevno u objektima u kojima se vrši proizvodnja mlijeka kontrolišu ulaz sirovina u proizvodnju. U tehnološkom postupku proizvodnje mlijeka, koji je potpuno zatvoreni sistem prerade, od dostavne cisterne do gotovog proizvoda, nije jednostavno moguće izvršiti bilo kakvo prepakiranje, recikliranje i ponovnu preradu mlijeka – navode u Upravi.

Dodaju da brojevi i oznake (šifra) koji prate svako pakovanje nisu tajni i predstavljaju oznaku serije odnosno lota koji podrazumjeva identifikaciju hrane u prometu koja je proizvedena, prerađena i pakovana u istim uslovima. (sljedivost hrane)  Inače, prilikom vraćana i uništavanja proizvoda sa proteklim rokom trajanja kompletan postupak se zapisnički konstatuje.

(SodaLIVE.ba/Avaz)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
9 komentara
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Gregori idi se lijeci.Koje gluposti.

Kako da znaju da je svo mlijeko istreseno u lonac obradjeno prvi drugi ili peti put,
Jel to neko stalno prati ili trazi aritmeticku sredinu?

Dobra fora a vi nasjedate i objavljujete je…
Hahahaaahah…

Ma ljudi moji u današnje vrijeme sve je moguće.Jedina sreća pijem domaću krušku i jabuku od 45 %.Uh baš grije na ovom mrazu.

SodaLive pozutio

dugo nisam procitao vecu glupost 🙂

@eee
odavno je on zut, objavljuju retardirane gluposti i jos stare nekoliko dana.

RETARDIRANI STE VI KOJI CITATE I NIKAD NISTE ZADOVOLJNI…
DALI VAM SE TRAZI MJESECNO PO 5 MARAKA ZA CITANJE SODALIVE SVI BI PODVILI REP…BUDITE ZAHVALNI I NA OVOME STO IMAMO…SODA LIVE SAMO TAKO NASTAVITE..POZZ

A ti si zahvalan i redovno uplacujes po pet maraka?

Imas podrsku od svih nas koji koji smo nezahvalni, podvijamo rep i citamo sodalive i ne uplacujemo po pet maraka…

Bivsa JNA idi napij se mlijeka i na vjecni pocinak.