fbpx

Ovo je dokument koji su potpisali predstavnici “Građanskog bloka”

2 min. za čitanje

Polaganjem zakletve 35 poslanika, izabranih na nedavnim općim izborima, danas je u Tuzli konstituisana Skupština Tuzlanskog kantona.

Najveći broj mandata ima SDP (10), zatim, SDA (9), potom PDA (7), DF (3), dok po dva mandata u Skupštini imaju Naša stranka, SBB i SBiH.

Uoči konstituirajuće sjednice, stranke tzv. građanskog bloka (SDP, DF, Naša stranka, SBB i SBiH) potpisale su okvirni sporazum o principima djelovanja u budućoj vlasti.

Ovih pet stranaka formirat će vlast u TK. Sporazum ćemo u roku mjesec dana zajednički razraditi kako bismo napravili plan rada po načelima koja smo iznosili u predizbornoj kampanji. Naš cilj je uspostavljanje bolje, efikasnije i pravednije vlasti u TK – rekao je predsjednik KO SDP TK Enver Bijedić.

Prvi put u skupštinskim klupama TK sjedit će i poslanici iz Naše stranke, koji imaju dva mandata (Selim Bešlagić i Mirela Trepanić).

Dokument koji smo danas potpisali postavlja suštinske i formalne okvire projektne saradnje između pet stranaka građanske orijentacije. S ciljem realizacije vizije Tuzlanskog kantona, kao prostora u kojem vladaju građanske vrijednosti, koji svoju multietničnost smatra svojom prednošću, s modernom, efikasnom i transparentnom upravom – rekao je predsjednik KO Naše stranke Mirsad Čamdžić.

Predsjednik Regionalnog odbora DF-a Zlatan Begić ističe da je prvi princip u djelovanju nove vlasti vezan za vladavinu prava u svim oblastima.

Težit ćemo depolitizaciji javnog sektora, kao i obaveznoj javnoj konkursnoj proceduri uz objektivne kriterije. Nulta tolerancija je na korupciju, a dogovoreni su i principi u sportu, kulturi, obrazovanju. Na unapređenju svih oblasti radit će ekspertni timovi koji će uskoro biti formirani – kazao je Begić.

Nakon izbora privremenih komisija za izbor i imenovanje Skupšine TK i administrativne, sjednica je prekinuta zbog konstituiranja klubova naroda, nakon čega će biti nastavljena formiranjem kolegija i rukovodstva Skupštine TK.

Novoizabrani poslanik u Skupštini TK iz SDP-a Dževad Hadžić rekao da nema razgovora sa strankama koje nisu članovi građanskog bloka.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Fino Begić Zlatan bivši portir na fakultetu sad eminentntni stručnjak za sve izazove pravnih nauka, i Čamdžić voditelj na radio Gračanica pihhhh ovi će da nas vade iz govana sa Bijedićem?! Bijedno da ne može bjednije…Ovog Proustaškog unuka nebih ni komentarisao, Ja Ljevičara i ublehe, Sjeli sa nasljednicima Fašista iz II Sjetskog rata Ovi ko biva Komunisti i potpisuju sporazume protiv SDA?! Jer SDA je problem, a ovi glavonje Bijedić i Hadžiefendić nisu?! Emoj Edo muftiću i ostali prekaljeni komunisti u kakvu ste Vi zamku upali ovdje , a Edhem muftić je inače pisac Knjige “Bošnjačka ljevica” koji je ujedno i njegov doktorski rad Jel ovo ta Ljevica Muftića, sa unucima Ustaša pravite Pakt??? AFERIM doktore samo naprijed, vidjećemo dokle ćete…