Otvoren konkurs za dodjelu beskamatnih kreditnih sredstava za stambeno zbrinjavanje boraca

2 min. za čitanje

Konkurs je otvoren 25.7. ove godine i traje 30 dana od dana objavljivanja.

Ukupna sredstva za pomoć u stambenom zbrinjavanju branitelja i članova njihovih porodica iznose 2 miliona i 400 hiljada konvertibilnih maraka, i to po 800 hiljada maraka za članove porodica šehida i poginulih branitelja, ratne vojne invalide i demobilisane borce, kazao je Danis Gojačić, pomoćnik ministra za boračka pitanja u Vladi TK. On dalje navodi da je ovo novi projekt beskamatnih kreditnih sredstava za razliku od ranije.

– Ovaj projekt ima dugoročni karakter, sredstva će se iz godine u godinu povrećavati dok projekt ne postane samoodrživ, navodi Gojačić.

Korisnici u postupku odobravanja sredstava trebaju dokazati da nisu stambeno ili adekvatno zbrinuti, kazao je Gojačić.  – Sredstva se mogu odobriti za pomoć prilikom kupovine stana ili kuće, za sanaciju ili dovršetak kuće, za zatvaranje postojećeg kreditnog aranžmana koji je aplikant podigao kod komercijalne banke normativnim aktom, ističe Gojačić. Rok otplate beskamatnih kredita je 5 do 10 godina. Postupak će voditi Komisija pri ministarstvu za boračka pitanja Vlade TK. Provjeru platežne sposobnosti kandidata obavit će NLB Tuzlanska banka. Aplicirati mogu svi kandidati koji smatraju da nisu stabmeno zbrinuti ili adekvatno stambeno zbrinuti, što će u postupku dokumentima dokazati, a Komisija će sve provjeravati. Sredstva mogu biti maksimalno odobrena i to 20 hiljada za izgradnju ili kupovinu kuće ili stana, a do 15 hiljada za sanaciju kuće, kazao je Danis Gojačić, pomoćnik ministra za boračka pitanja u Vladi TK.

Konkurs za dodjelu beskamatnih kreditnih sredstava braniteljima i članovima njihovih porodica otvoren je 25. 7. ove godije i traje 30 dana od dana objavljivanja.

(SodaLIVE.ba/RTVTK)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar