Otvoren Arhus centar u Tuzli

2 min. za čitanje

PRESS 0

U svaki proces odlučivanja se treba uključiti i mišljenje građana, odnosno civilnog društva i u BiH već postoji zakonski okvir koji dozvoljava građanima da daju svoje sugestije putem javnih rasprava. Međutim, problem je što se građani vrlo rijetko ili neadekvatno odazivaju na te rasprave, pa time dolazi i do neadekvatnih primjedbi, odnosno sugestija, što može dovesti do nerazumijevanja, pa čak i sukoba između civilnog društva i organa javne uprave.

Da ne bi došlo do takvih problema, ili da bi se ti problemi sveli na minimum, uspostavljeni Arhus centar će olakšavati pristup informacijama građanima i institucijama, pružati pomoć u ostvarivanju prava na učešće u donošenju odluka o okolišu, kao i pružati podršku u pravnoj zaštiti ljudskih prava u oblasti okoliša.

PRESS 1

Otvaranje Arhus centra je aktivnost dvogodišnjeg projekta “Arhus centri za informisanje i učešće javnosti u oblasti okoliša“, koji od 1. januara 2013. implementiraju Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle i Centar za životnu sredinu iz Banjaluke, a uz finansijsku podršku EU i Misije OSCE u BiH. Realizacijom ovog projekta planirano je uspostaviti Arhus centre u Tuzli i Banjaluci, pored već postojećeg Centra u Sarajevu. Svi Centri će činiti mrežu Arhus centara u BiH, čiji je cilj podrška implementaciji Arhuske konvencije u BiH.

Arhuska konvencija predstavlja međunarodno pravni okvir u području zaštite okoliša i to je Konvencija o pristupu informacijama, učešću javnosti u odlučivanju i pristupu pravdi u okolišnim pitanjima. Usvojena je u Arhusu u Danskoj, 25. juna 1998. godine, a ratifikovana od strane BiH 15. septembra 2008. godine, čime se BiH obavezala na njenu implementaciju.

Povodom otvaranja Arhus centra u Tuzli održana je press konferencija, gdje su se novinarima obratili gospodin Andrea Cellino, šef Odjela za planiranje i politiku rada u Misiji OSCE u BiH i predstavnice Centra za ekologiju i energiju, Džemila Agić, direktorica i Vanja Rizvić, projekt menadžer i voditelj Arhus centra u Tuzli.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments