fbpx

Opala prodaja cigareta, pušači prelaze na duhan

1 min. za čitanje
Motanje duhana
Motanje duhana
Motanje duhana

“U prva dva mjeseca ove godine UIO je izdala ukupno 49,44 miliona komada akciznih markica za obilježavanje duhanskih prerađevina, dok je u istom periodu prošle godine izdato ukupno 57,86 miliona komada”, rekli su u UIO BiH.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH Ratko Kovačević istakao je da konstantno dolazi do pada broja izdatih akciznih markica.

“Jedan od razloga je to što određen broj ljudi ostavlja cigarete zbog njihovog poskupljenja. Ipak, sve više njih prelazi na duhan jer je jeftiniji od paklice cigareta. Prema našim analizama, u proteklih dvije-tri godine došlo je do ogromnog povećanja uvoza papirića za motanje duhana”, kazao je Kovačević.

Naglasio je da i pored porasta uvoza papirića podaci pokazuju da proizvodnja duhana u BiH ima konstantan pad.

“To je nelogično i samo ukazuje na to da se velika količina duhana u BiH proizvodi i prodaje na crno. Nemoguće da je toliko povećan uvoz papira za duhan, a smanjena proizvodnja duhana. Ako se duhan proizvede i proda na crno, na njega se ne plati ni akciza ni PDV i zbog toga se mora stati u kraj nelegalnoj proizvodnji”, istakao je Kovačević.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

Podijeli ovaj članak
8 komentara
Subscribe
Notify of
8 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Kovacevicu dodji da smotamo jednu.
Lozu cu da pusim drzavi nedam vise ni feninga.
Lopovi…..
Ovaj narod ce da zivi iako se svojski trudite da ga unistite i raselite.

Daj boze da narod ne popusi pricu pred izbore,a za duhan je lako.

Popusit ce jer nas narod zna samo za 2 stranke SDA,SDP!

Najjaci su mi ovi povratnici iz AFG i IRAKA sto sad ko fol puse duhan i motaju po kaficima, kao sad je to nova furka, a kutija cigara, obicno Marlbora koji se pusio dok su bili na LOGCAP-u trenutno kosta oko 4 KM (ispravite me ako grijesim). I sad svi ti silni furaci poput onog malog Zlaje i slicni njemu, motaju duhan “kao iz furke”. Jad, cemer, bijeda bili i ostat’ ce!

Sad ce moc glasat za Komsicev DEMOKRATSKI FRONT,ako nas on i ove manje stranke ne izvuku iz ovih g….a,ja neznam ko ce.

Smrdo kralj si,to su bile sve neke jebene sile,sve neka auta bijesna,a vidi ih sad po KECU ispijaju jednu kafu 3 dana i puse duhan od 15 km po kg…

ide krdza…

Smrdo@ sta tebe boli neka stvar sta ce ko pusit i dali fura ili nefura zavist je najgora bolest