fbpx

Okončano 356 istraga, u 292 slučaja podignute optužnice

3 min. za čitanje

Donesena je 221 naredba o provođenju istrage protiv osoba za koje postoje osnovi sumnje da su počinioci različitih krivičnih djela na području Tuzlanskog kantona.

U toku februara 2012. godine je okončano 356 istraga, od čega su u pomenuta 292 slučaja podignute optužnice, u 32 predmeta donesena je odluka o obustavi istrage, te su istrage protiv određenih osoba spojene i podignuta jedna optužnica za više počinjenih krivičnih djela.

Najviše optužnica podignuto je za krivična djela iz oblasti imovinskih delikata među kojima dominiraju 53 optužnice za teške krađe i 43 optuženja za krađe na području Tuzlanskog kantona. Za krivično djelo oštećenje tuđe stvari je podignuto 18 optužnica, a 12 optužnica za šumske krađe. Za krivična djela iz oblasti saobraćajnih delikata podignute su ukupno 23 optužnice.

Iz oblasti krvnih delikata u drugom mjesecu 2012. godine je podignuto 26 optužnica za lake i 15 optužnica za teške tjelesne ozljede, a za krivično djelo nasilničko ponašanje tužioci su podigli 11 optužnica. Dvije optužnice su podignute zbog krivičnog djela ubistvo. U toku mjeseca je podignuto i 18 optužnica za nasilje u porodici. Odsjek za krvne, seksualne delikte i droge ovog Tužilaštva je, između ostalih, podigao 3 optužnice za nedozvoljenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, kao i 14 optužnica za krivično djelo posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

Iz oblasti privrednog kriminala i korupcije je podignuto 11 optužnica. Po jedna za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, nesavjestan rad u službi i obmanu pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti , kao i 8 optužnica za različite oblike krivotvorenja isprave.

Tužilaštvo je u proteklom mjesecu sudijama za maloljetnike u nadležnim općinskim sudovima podnijelo 5 zahtjeva za pokretanje pripremnog postupka protiv 5 maloljetnika. Također je, nakon okončanja pripremnih postupaka prema maloljetnim počiniocima krivičnih djela, nadležnim sudovima predloženo izricanje odgojnih mjera i preporuka u 11 predmeta protiv 16 maloljetnih osoba. U jednom predmetu je za 3 maloljetnika predložen maloljetnički zatvor, za jednog maloljetnika prijedlog za upućivanje u odgojno-popravni dom, u tri predmeta protiv 4 maloljetnika prijedlog za upućivanje u disciplinski centar za maloljetnike , u dva predmeta protiv 2 maloljetnika pojačan nadzor organa socijalne zaštite, dok je za 6 maloljetnika predložen pojačan nadzor roditelja.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments