fbpx

Održan 7. Festival sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim”

2 min. za čitanje

JU Bosanski kulturni centar TK Tuzla i Udruženje estradnih izvođača TK, tradicionalno organizuju Festival sevdalinke koji promoviše tradicijsku pjesmu kao kulturnu odrednicu BiH. Tako je bilo i večeras u BKC-u gdje je, u punoj sali, održan 7. Festival sevdalinke pod nazivom “Sevdalinko u srcu te nosim”.

sev11

Cilj održavanja Festivala sevdalinke svih ovih godina jeste zaštita sevdalinke, u smislu njenog očuvanja i njegovanja, kao nacionalnog blaga BiH.

Festival je započeo video snimkom na kojem se vidi s koliko ljubavi je pjevao rahmetli Muhamed Mujkanović. Velikim aplauzom prisutni su još jednom odali poštovanje umjetniku koji je dao veliki doprinos očuvanju sevdalinke.

Sevdalinko-u-srcu-te-nosim004

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koji je posebno pozdravio Ramizu i Rašida Milkunića, osnivače Festivala, a zatim je nastupio Ansambl Iskre koji djeluje u okviru BKC-a Tuzla.

sev7

Uz pratnju Narodnog orkestra Festivala nastupili su brojni izvođači, kako poznati i iskusniji interpretatori sevdalinke tako i mlađi, koji su od publike vrlo lijepo primljeni jer na na njima je da dalje njeguju sevdalinke.

Sevdalinko-u-srcu-te-nosim006 (1)

– Smatramo da je sevdah jedan od najvažnijih muzičkih pravaca, to je ono najljepše od naše tradicije. Festivali poput ovih to pokazuju na fenomenalan način, a posebno smo sretni što mladi ljudi pokazuju interesovanje i u svojim repertoarima njeguju sevdah – poručili su iz Organizacionnog odbora ovogodišnjeg festivala.

sev6

Nastupili su: Pavao Anić, Ljubica Berak, Vinko Brnada, Ibro Bublin, Vesna Hadžić, Nadina Hadžiselimović, Jasmin Hasić, Mirela Hasifić, Dijana Hazirović, Azra Husarkić, Belma Imširović, Edo Jahić, Nihad Kantić Šike, Ajna Kasumović, Ramiza Milkunić, Džavid Paumuković, Asmir Selimi, Miralem Selimović, Rajko Simeunović i Lejla Zahirović.

Novina ovogodišnjeg festivala je orkestar koji je nastupio u sastavu: Dejan Milkunić harmonika, Džihad Polić violina, Jasmin Ferhatbegović harmonika, Senad Neimarlija harmonika, Adi Ibrišbegović violina, Adnan Pozderac bas, Almir Čeliković gitara, Arnad Rahmanović udaraljke, Ezher Helja klarinet i Bakir Neimarlija kao specijalni gost na harmonici.

Kao i ranijih godina i ove su posjetitelji mogli osjetiti dašak starih bosanskih avlija kroz scenografiju, ćilime, narodne nošnje, kulinarske specijalitete.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments