Odgođeno zaprašivanje iz zraka na području TK

2 min. za čitanje

Zaprašivanje iz zraka na području Tuzlanskog kantona se za sada neće provoditi. O tačnom terminu eventualnog zaprašivanja javnost će biti obavještena najmanje 24 sata ranije.

Podsjećamo da je Vlada FBiH je na 47. hitnoj sjednici na prijedlog federalnog ministra zdravstva, donijela Odluku o provođenju dezinsekcijskih mjera iz zraka na poplavom stradalim područjima Federacije Bosne i Hercegovine.

S ciljem zaštite zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti, zaštite biljnog i životinjskog svijeta, kao i zaštite okoliša na poplavom stradalim područjima Federacije BiH, Vlada FBiH je saglasna sa provođenjem hitnih mjera dezinsekcije iz zraka na poplavom stradalim područjima Federacije BiH, koje se provode u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Hrvatske, Ministarstvom zdravlja Republike Srbije i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Mjere dezinsekcije iz zraka na poplavom stradalim područjima Federacije BiH provest će ovlašteni organi Republike Hrvatske, u saradnji sa ovlaštenim organima u entitetima u Bosni i Hercegovini, kao i ovlaštenim organima Republike Srbije.

Sastavni dio ove odluke je spisak kantona i općina u Federaciji BiH u kojima se provode dezinsekcijske mjere iz zraka.

Planirano je da provedba ovih mjera počne već u petak 06.06.2014. godine prvo u Posavskom kantonu u općinama Domaljevac-Šamac, Odžak i Orašje, te u Zeničko-dobojskom kantonu u općinama Doboj-jug i Maglaj.

Dezinsekcijske mjere iz zraka koje su bile planirane i u općinama Doboj-istok, Gračanica i Lukavac u Tuzlanskom kantonu, neće biti izvedene zbog blizine entitetske granice iz razloga što planirano sredstvo za zaprašivanje nije dopušteno za upotrebu na području Republike Srpske. Dezinsekcija za ove općine će se obaviti vjerovatno zaprašivanjem sa zemlje. U svakom slučaju, informacija o terminu i načinu zaprašivanja bit će najmanje 24 sata ranije objavljena putem medija i putem naše slušbene stranice.

Sufinansiranje provođenja hitnih mjera dezinsekcije iz zraka na poplavom stradalim područjima Federacije BiH bit će osigurana iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša FBiH za 2014. godinu u iznosu od 266.000 KM.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments