Od danas nove lične karte

6 592

Građani već od danas mogu kod nadležnih ministarstava unutrašnjih poslova, prema mjestu prebivališta, podnositi zahtjeve za izdavanje novih ličnih karti.

licna“Od biometrijskih podataka će se uzimati podaci o otiscima prstiju, fotografija i potpis. Biće vidljiva mala razlika u odnosu na sadašnju ličnu kartu, podaci će biti ispisani ćirilicom i latinicom, na zahtjev građana će se moći unijeti i entitetsko državljanstvo i krvna grupa, fotografija će biti u boji, a najveća promjena je to što će nova lična karta sadržavati elektronski čip u koji će se moći pohraniti digitalni potpis na zahtjev građanina”, potvrdila je glasnogovornica Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Amila Opardija.

Podaci na ličnoj karti definisani su Zakonom o ličnoj karti.

Identifikacioni dokumenti su kategorija koja podliježe konstantnom unapređenju i usavršavanju, prvenstveno radi sigurnosti, ali i zbog praćenja razvoja informacionih tehnologija, kao npr. korištenje elektronskih usluga uz pomoć lične karte.

(SodaLIVE.ba/RTVSlon)
0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
OniX

To zafalilo para državi ?

AMONINAN

u boji, krvna grupa, entitetsko državljanstvo ( fuj to rex)…. e zbog ovog posljednjeg nedam 18 KM, ako može neko strano državljastvo dao bih * 1000 ali entitetsko … ( zašto javno ne kažu narodu o čemu se radi a ne ovako kao ljeftine k…e od 92 god pomalo čupkaju pa ih nešto steže u grlu )….fu to rex

LUKAVACKI SRBIN

TOOOOOOO, UZIMAM NAMAH DRZAVLJANSTVO REPUBLIKE SRPSKE

derim

danas je neradni dan.

Terex

&Lukavacki Srbine*slobodno ti uzmi republiku “srpsku”ali nije jos republika srpska “drzava” samo je jedna BOSNA I HERCEGOVINA.Ostajes DRZAVLJANIN BOSNE I HERCEGOVINE.Gdje se god pojavis niko te nece pitati sta si ti si BOSANAC

azrail

dabogda vam za lijekova trebalo dragi nasi vladari i nase drage poglavice i vama i vasim familijama pozdrav od sotone

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x