Od 2015. upitne sve budžetske isplate u Federaciji BiH!

0 868

Uz Albaniju, Bosna i Hercegovina ima najniže bruto domaće bogatstvo po stanovniku, među 37 analiziranih evropskih zemalja. U takvoj ekonomskoj situaciji čeka se deveta tranša od MMF-a, koja je neizvjesna zbog sporosti u formiranju vlasti i neusvajanja budžeta za sljedeću godinu, javlja Federalna TV.

Usvajanje budžeta za 2015. godinu na nivou entiteta nije moguće izvršiti bez potvrde u Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta FBiH, koji još nije formiran. Ista je procedura i za usvajanje odluke o privremenom finansiranju, koja također čeka na formiranje Doma naroda.

Ministar finansija FBiH Ante Krajina kazao je da problema neće biti ako se Dom naroda konstituiše u prvom mjesecu – budžet iz 2014. će izvršavati na osnovu Zakona o budžetima, ali da je problem se iz 2015. godine obaveze, osim otplate dugova, ne mogu izvršavati bez usvajanja budžeta ili odluke o privremenom finansiranju.

U Vladi imaju i plan B. Računaju na pomoć OHR-a, jer je visoki predstavnik i na prošlim izborima, upravo zbog neformiranja Doma naroda, donio odluku o privremenom finansiranju. I institucije Bosne i Hercegovine će u 2015. godinu ući sa odlukom o privremenom finansiranju, koju, za razliku od entiteta, može samostalno donijeti Vijeće ministara BiH kao izvršna vlast, što bi se i moglo desiti na narednoj sjednici, 18. decembra.

“Objektivan razlog je to što mi u ovom trenutku nemamo konstituisan saziv Doma naroda, ali nije objekitvan razlog, nego je subjektivan, i do Vijeća ministara je zašto nacrt budžeta do danas nije utvrđen. Vijeće ministara je svoj posao trebalo završiti do 15. oktobra”, ističe Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Za probijanje zakonskih rokova, što je više praksa nego izuzetak, odgovorno je i državno ministarstvo finansija, koje je Prijedlog nacrta budžeta za 2015. godinu uputilo Vijeću ministara tek početkom ove sedmice. A oni probijanje rokova pravdaju obimnošću posla, ali i Općim izborima. Ističu kako je slična situacije bila i prošle godine ali da tada nije bila izborna godina i da su sve institucije, koje su po Ustavu i zakonima uključene u proces kreiranja, predlaganja i usvajanja budžeta, radile su u punom kapacitetu pa je budžet za 2014. godinu bio usvojen u toku kalendarske godine.

Ove godine to neće biti slučaj, a bez budžeta nema ni novca od MMF-a kojim vlade i krpe budžetske rupe, koji je u okviru dvogodišnjeg stand by aranžmana BiH odobrio 478 miliona eura. Iznos preostalih sredstava je 159 miliona eura, od čega oko 70 miliona eura može biti doznačeno BiH po završetku osmog pregleda. No, prvo uslovi, pa onda novac.

“Da bi se krenulo naprijed, potrebno je da vidimo napredak u provođenja politika koje su dogovorene u okviru Stand-by aranžmana, a koje za cilj imaju zauzdavanje tekuće potrošnje vlade, uključujući i troškove za penzije ostvarene pod povoljnijim uvjetima, unapređenje poštivanja poreznih propisa i borbu protiv poreznih prevara, jačanje stabilnosti finansijskog sektora i jačanje supervizije bankarskog sektora. Blagovremeno provođenje ovih politika bi otvorilo put Izvršnom odboru MMF-a da u januaru 2015. godine razmotri osmi pregled provedbe Stand-by aranžmana”, kaže Ruben Atoyan, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH.

Da bi se prva tranša početkom godine realizovala, Krajina podsjeća, nužan je uvjet da RS usvoji svoj budžet za 2015 godinu ali i da on bude prihvatljiv za MMF. Za sada je izvjesno jedino to da neće biti ugoroženo finansiranje institucija i vraćanje vanjskog duga. Sva ostala budžetska izdvajanja ostaju upitna.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x