Od 2.decembra se nastavlja pojačani inspekcijski nadzor u F BiH

29. Novembra 2013.
2 min. za čitanje
Ilustracija
Ilustracija
Ilustracija

Vršeni su nadzori u pogledu suzbijanja rada “nacrno” u oblasti trgovine, građevinarstva, ugostiteljstva, proizvodnje i prometa drvnih sortimenata, te kontrola apoteka i bespravnog prijevoza putnika i tereta u saobraćaju, tehničke ispravnosti vozila, radnog vremena vozača, obaveznih odmora, i ispravnosti tahografa.

Federalna uprava za inspekcijske poslove će u saradnji s kantonalnim organima Vladi Federacije uputiti inicijativu za izmjene i dopune Zakona o trgovini u FBiH (koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri), a što će imati za cilj donošenje efikasnog zakonskog rješenja za ovu specifičnu kategoriju djelatnosti.

U toku vršenja kontrola izrečene su mjere zabrana rada za više od 50 objekata u kojima se nezakonito obavljala ugostiteljska djelatnost, a čime se znatno spriječila zloupotreba rada udruženja te suzbila ogromna nelojalna konkurencija prema subjektima nadzora koji na zakonit način obavljaju ovu djelatnost.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je u više puta ukazivala i najavljivala vršenje pojačanih kontrola, pa i pored toga podaci nastali kao rezultat inspekcijskih kontrola ukazuju na izraženu nedisciplinu u oblasti rada „nacrno“ i primjeni fiskalizacije u FBiH.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove ukazano je i na korektno ponašanje kod većine predstavnika subjekata nadzora kod kojih su vršene inspekcijske kontrole što je inspektorima umnogome olakšalo provođenje inspekcijskih aktivnosti i efikasnu realizaciju planiranih zadataka.

Izražena je nada da je kod većine subjekata nadzora na ovaj način iskazana spremnost na uvođenje reda i poštivanja zakonske discipline u djelatnostima koje obavljaju.

Pozvali su sve subjekte nadzora u Federaciji BiH da svoje poslovanje uvedu u zakonske okvire, a građanima Federacije BiH ponovo je ukazano na obavezu poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima u smislu zakonske obaveze uzimanja fiskalnog računa za izvršene usluge tj. kupljeni proizvod.

Aktivnosti inspekcijskih nadzora obavljalo je 98 inspektora i to 33 federalna i 65 kantonalnih inspektora, a pojačane inspekcijske aktivnosti bit će nastavljene 2. decembra.

(SodaLIVE.ba/Fena)

Podijeli ovaj članak
3 komentara
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Jesu li posjetili firme koje nisu istakle table sa svojim nazivom, radnim vremenom i slicnim informacijama?
Cije su to firme i cime se bave?
Prvi primjer je kod benzinske NASKO u Puracicu.
Sa magistralnog puta kad se skrece prema trafo stanici lijevo je benzinska a desno je zgrada koja nema istaknute nikakve table sa nazivom firme i djelatnoscu kojom se bave.
Primjer drugi iz Puracica kad se ide prema Koksari starim putem, malo prije Romskog novonastalog naselja sa desne strane, od skoro postoji firma i takodje nema table sa nazivom i vrstom djelatnosti kojom se bavi.
Licno znam da su pojedinci, privatna lica, koji su se bavili poslovima u garazama cisto radi egzistencije morali da istaknu ime i prezime, djelatnost i radno vrijeme.
To su samo dva primjera a koliko ih ima jos?????????

Ma ne treba ići dalje od sredine grada, već tu ima čitav niz neprijavljenih ne samo radnika nego i firmi, biroa,… pa čak i ordinacija, a inspekcija neće garant nijednu posjetiti. Oni legalno rade ilegalno već godinama u pola grada?! Ali mora se reći narodu da inspekcije rade svoj posao, pa možda neko i povjeruje, a jedva čekam da vidim koje će ilegalne radnje biti zatvorene/zapečaćene!?

Uvedite da krajem godine i obicni gradani imaju pravo na povrat PDV-a pa cete da vidite kako se u radnjama uzimaju racuni i kako trgovci moraju da kucaju racune a ne idi po gradu i *** jadni narod.