fbpx

Od 1. januara 2015. bh. građani će sami birati firmu od koje će kupovati struju!

3 min. za čitanje

strujaOna ističe kako je BiH potpisala ugovor o energetskoj zajednici koji je stupio na snagu 2007. godine te da isti mora poštovati.

Bez monopola
“BiH se, potpisavši ovaj ugovor, obvezala da će poštovati direktive koje se njime nalažu, te da će kupci moći birati svog opskrbljivača”, ističe Pokrajčić. Građani će moći birati između svakog opskrbljivača koji bude radio na teritoriju BiH. Iz ovog se da iščitati da svatko tko registrira tvrtku na prostoru BiH može kupiti ili proizvoditi struju, te je prodavati građanima, odnosno da više na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine monopol neće imati samo dvije elektroprivrede. Uz to što potencijalni prodavač električne energije mora registrirati tvrtku na području BiH, da bi se bavio ovom djelatnošću mora pribaviti sve potrebne dozvole.

“Da bi se ovaj model počeo provoditi treba se ukinuti unakrsno subvencioniranje koje još uvijek postoji među kategorijama kupaca”, istaknula je Pokrajčić.

Inače pripreme za provedbu potpisanog ugovora o energetskoj zajednici, koji se odnosi na otvaranje tržišta, FERK je počeo provoditi ovih dana. Naime, na posljednjoj sjednici FERK-a donesene su odluke o provedbi tarifnih postupaka za JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar, i to: tarifni postupak radi utvrđivanja potrebnog prihoda djelatnosti proizvodnje električne energije za nekvalificirane (tarifne) kupce, tarifni postupak radi utvrđivanja potrebnog prihoda djelatnosti distribucije električne energije i tarifni postupak radi utvrđivanja potrebnog prihoda djelatnosti opskrbe električnom energijom za nekvalificirane (tarifne) kupce. Ovim odlukama započeli su postupci formalnih rasprava u tarifnim postupcima i postupak formalne rasprave o tarifnim stavovima za korisnike distributivnog sustava i o tarifnim stavovima za nekvalificirane (tarifne) kupce oba elektroprivredna poduzeća u Federaciji BiH. Rok za podnošenje potrebnih dokumenata od javnih poduzeća je 21.6.2013. godine. Utvrđivanje tarifnog postupka trajat će od 6 do 9 mjeseci, te će se u tom periodu utvrđivati svi troškovi obavljanja djelatnosti: proizvodnja, distribucija i opskrba el . energijom.

“Kao rezultat odobrenih opravdanih troškova slijede tarife, odnosno cijene električne energije po završetku tarifnog postupka. Međutim još uvijek je prerano reći hoće li električna energija biti jeftinija ili skuplja, ili ista”, ističe Pokrajčić.

Prijelazno razdoblje
Inače, FERK tarifne postupke pokreće na vlastitu inicijativu, prije svega polazeći od činjenice kako je pravilnikom o opskrbi kvalificiranih kupaca propisano da prijelazno razdoblje otvaranja tržišta traje do 1. siječnja 2015. godine. Tijekom prijelaznog razdoblja prestaju važiti tarifni stavovi za nekvalificirane (tarifne) kupce, (za kupce na 110 kV naponu i višem i kupce na 35 kV naponu su već prestali važiti tarifni stavovi, a kupcima na 10 kV naponu tarifni stavovi prestaju važiti od 1. siječnja 2014. godine).

(SodaLIVE.ba/Vecernji list)

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Cudi me da niste objavili da danas nece biti struje skoro cijeli dan!!! A jos bi me manje cudilo kada bi to objavili tek kad ponovo dodje struja 🙁

*Nismo imali tu informaciju. Administrator

Jako štetan zakon za državu BiH. Ovo je prvi korak u krađi bosnasko-hercegovačkog najvećeg blaga od strane velikih svjetskih korporacija. U početku će građani profitirati, ali onda će nastati, novi, privatni monopol i cijene će nakon toga vrtoglavo rasti. Žalosno je kako to ljudi koji su učestvovali u izradi/usvajanju Zakona o električnoj energiji “nisu primjetili” 😉

Kupujem domace, postujem domace, volim soduLIVE, ali brate kasnite sa informacijama, uopste nema nikakvih desavanja iz Lukavca, samo prepisujete sa drugih portala, pa zar se to kod nas u Sodi nista ne desava, pa dovoljno je samo da prodjete gradom, napravite par fotografija o bespravnoj gradnji, prokopanim putevima u sred grada, nasoj omladini po kaficima i parkovima, o neradu komunalne inspekcije itd., dajte malo budite aktivni na nasoj Opstini i u gradu, I<3 sodalive 😉