Obilježavanje 17. godišnjice formiranja 2. korpusa Armije RBiH

2 min. za čitanje

ArmijabihU skladu sa Odlukom o obilježavanju povijesnih ddatuma, i ove će godine svečano biti obilježena 17. godišnjica formiranja 2. korpusa Armije Republlike Bosne i Hercegovine. Konstituiran je Organizacioni odbor na čije je čelo izabran predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, Amir Fazlić. I ove godine biće održan niz manifestacija: posjeta šehidskim mezarjima, šehidskim i boračkim porodicama, te kao završnica – biće održana svečana akademija u BKC TK.

Uoči godišnjice planirane su posjete porodicama heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, Memorijalnom centru u Potočarima i mezaru prvog komandanta Armije i prvog predsjednika Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbgeovića na Kovačima. Dan prije prije obilježavanja godišnjice, predviđen je prijem komandanata korpusa kod premijera Tuzlanskog kantona.

Na dan obilježavanja 17. godišnjice formiranja 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, 29. septembra, biće položeno cvijeće i odata počast šehidima i ppoginulim borcima, uz smotru ratnih zastava 2. korpusa. Cvijeće će potom položiti i odati počast nevino stradalim građanima na tuzlanskoj Kapiji. Isto će biti učinjeno i na šehidskim mezarjima i na spomen obilježjima u svim općinama Tuzlanskog kantona. U poslijepodnevnim satima biće otvorena izložba  fotografija o ratnom putu korpusa, a potom i održana svečana akademija.

Odbor za organizaciju obilježavanja 17. godišnjice formiranja 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine čine predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Tuzlanskog kantona, boračkih organizacija, ratni komandanti, potom komandant 2. rendžerskog puka Oružannih snaga BiH, te predstavnici BKC TK i RTV TK. Medijski pokrovitelj je RTV TK, a generalni pokrovitelj Vlada TK.

(SodaLIVE.ba/RTVTK)

Podijeli ovaj članak
2 komentara
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Jedino sto mogu da kazem da me je stid a nadam se da je i sve vas sto mi u Lukavcu nemamo spomenik sehidima i poginulim borcima..Gdje i kome cemo mi Lukavcani poloziti cvijece i odati pocast??Pa zar jedino nas nisu zaduzili najbolji sinovi naseg grada i drzave(ako uopste drzava i postoji s obzirom na okolnosti).??Sram da nas bude i nas i sve one koji se izredase na vlasti od kraja rata u BIH pa do danas….Nadam se da ce se naci neko da pokrene izgradnju spomenika u gradu-Lukavcu jer ovo vise nema smisla.Ovim putem apelujem i molim sve one koji mogu nesto uraditi po tom pitanju da pokrenu izgradnju spomen obiljezja u Lukavcu…

Žalosno što nemamo centralni spomenik….al eto imat ćemo ga kaže načelnik u 2010 godini, pa nije ni čudno to je izborna godina…. i tačno treba svi da se sramimo, al svi do jednog….

adbanner