Obilježavanje 17. godišnjice formiranja 2. korpusa Armije RBiH

2 min. za čitanje

ArmijabihU skladu sa Odlukom o obilježavanju povijesnih ddatuma, i ove će godine svečano biti obilježena 17. godišnjica formiranja 2. korpusa Armije Republlike Bosne i Hercegovine. Konstituiran je Organizacioni odbor na čije je čelo izabran predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, Amir Fazlić. I ove godine biće održan niz manifestacija: posjeta šehidskim mezarjima, šehidskim i boračkim porodicama, te kao završnica – biće održana svečana akademija u BKC TK.

Uoči godišnjice planirane su posjete porodicama heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, Memorijalnom centru u Potočarima i mezaru prvog komandanta Armije i prvog predsjednika Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbgeovića na Kovačima. Dan prije prije obilježavanja godišnjice, predviđen je prijem komandanata korpusa kod premijera Tuzlanskog kantona.

Na dan obilježavanja 17. godišnjice formiranja 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, 29. septembra, biće položeno cvijeće i odata počast šehidima i ppoginulim borcima, uz smotru ratnih zastava 2. korpusa. Cvijeće će potom položiti i odati počast nevino stradalim građanima na tuzlanskoj Kapiji. Isto će biti učinjeno i na šehidskim mezarjima i na spomen obilježjima u svim općinama Tuzlanskog kantona. U poslijepodnevnim satima biće otvorena izložba  fotografija o ratnom putu korpusa, a potom i održana svečana akademija.

Odbor za organizaciju obilježavanja 17. godišnjice formiranja 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine čine predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Tuzlanskog kantona, boračkih organizacija, ratni komandanti, potom komandant 2. rendžerskog puka Oružannih snaga BiH, te predstavnici BKC TK i RTV TK. Medijski pokrovitelj je RTV TK, a generalni pokrovitelj Vlada TK.

(SodaLIVE.ba/RTVTK)

Podijeli ovaj članak
2 komentara