Novo poskupljenje goriva do kraja sedmice

24. Marta 2012.
2 min. za čitanje

I ova, kao i ranija poskupljenja rezultat su rasta cijena na svjetskom tržištu. Duljko Hasić, ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH, ističe da će to izazvati veliki udar na standard građana. Kako objašnjava, rast cijena nafte sa sobom povlači lanac poskupljenja u svim oblastima.

Naftna kriza poznata je po tome da, za razliku od ratova i elementarnih nepogoda, poprima svjetske razmjere. Ovu krizu uvijek uzrokuju velike sile koje se, prema procjenama analitičara, brzo oporave, za razliku od malih siromašnih zemalja. BiH se u tom slučaju našla u specifičnom položaju.

Poskupljenje u cijeloj Federaciji može se očekivati do kraja sedmice. Poskupjeće dizel i bezolovni benzin 95, a ima slučajeva da su distributeri tražili i poskupljenje za bezolovni 98. Nakon toga, cijena litra dizel goriva biće 2,55 KM, ali je moguće da se posebne vrste ovog goriva nađu i po cijeni od 2,60 KM. Novim rastom cijene su premašile i rekordne iz 2008. godine. Ova poskupljenja utjecaće i na pad standarda stanovništva. Kako će se građani znati nositi sa tim, ovisi od privrede same zemlje, a situacija u bh. privredi je veoma loša.Ovo što se desilo dovoljan je znak za uzbunu, jer građani neće moći podnijeti nova poskupljenja.

Ono što u ovoj situaciji ohrabruje, je da neće doći do rasta cijena taksi prevoza.Obzirom da je rast cijena neminovan, sada je idealno vrijeme da krenemo stopama naših susjeda iz Hrvatske i Slovenije koji ili voze bicikla ili pješače do radnog mjesta. Na tan način i mi ćemo moći uštedjeti za životne namirnice, čija poskupljenja sa rastom cijena nafte također možemo očekivati, i to vrlo brzo.

(SodaLIVE.ba/RTV TK)

Podijeli ovaj članak
9 komentara
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Koga briga za stanovnistvo , mi cemo po starom obicaju da kukamo a oni ce da rade i formiraju cijene i standard kako njima odgovara. Pa kad nam je sve tako skupo i tesko sto neka nam ovi na Vlasti smanje PDV stopu pa makar koliko toliko da olaksaju zivot ljudima.Mozemo mi i pjesice hodat a oni neka formiraju cijnu kakvu zele.
Ovo se poskupljenje ne dotice nas, mi smo i onako u krizi 20god. i nebi znali bez krize ni da zivimo 🙂

dabogda vam te pare za lijekova trebale

Ma sta se sikirate ni u ratu nije bilo nafte pa smo vozali zasto nebi ni sada vozali auta ima trafo ulja loze snaci cemo se mi jesmol Bosanci ili nismo.

*** imal sta da u nas nece poskupiti ?

neka samo poskupljuju odmah ce manje prodati manje ce se voziti i odmah manje kazni da pune rupu bez dna tzv:budžet

ovo ce biti ko na nadrealistima litar krvi-litar benzina,a to ce bit za jedno mjesec dana

Kad je uvođen PDV ovi danasnji vlastodrzci…KOMUNJARE…su se tako fino ulizivali narodu da misle o njemu.Eh sad,posto tad nisu uspjeli uvest nultu stopu…….sad hoce da uvedu 23 posto PDV-a.Samo derte nebil mogli ponijet na onaj svijet.

Udrite samo po narodu sirotinji nebil crkli vec jednom ..

Đe ba poskupilo, ja i dalje sipam za 20 KM.Taman da dođem do biračkog mjesta i promjenim vlast .