Novo poskupljenje goriva do kraja sedmice

2 min. za čitanje

I ova, kao i ranija poskupljenja rezultat su rasta cijena na svjetskom tržištu. Duljko Hasić, ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH, ističe da će to izazvati veliki udar na standard građana. Kako objašnjava, rast cijena nafte sa sobom povlači lanac poskupljenja u svim oblastima.

Naftna kriza poznata je po tome da, za razliku od ratova i elementarnih nepogoda, poprima svjetske razmjere. Ovu krizu uvijek uzrokuju velike sile koje se, prema procjenama analitičara, brzo oporave, za razliku od malih siromašnih zemalja. BiH se u tom slučaju našla u specifičnom položaju.

Poskupljenje u cijeloj Federaciji može se očekivati do kraja sedmice. Poskupjeće dizel i bezolovni benzin 95, a ima slučajeva da su distributeri tražili i poskupljenje za bezolovni 98. Nakon toga, cijena litra dizel goriva biće 2,55 KM, ali je moguće da se posebne vrste ovog goriva nađu i po cijeni od 2,60 KM. Novim rastom cijene su premašile i rekordne iz 2008. godine. Ova poskupljenja utjecaće i na pad standarda stanovništva. Kako će se građani znati nositi sa tim, ovisi od privrede same zemlje, a situacija u bh. privredi je veoma loša.Ovo što se desilo dovoljan je znak za uzbunu, jer građani neće moći podnijeti nova poskupljenja.

Ono što u ovoj situaciji ohrabruje, je da neće doći do rasta cijena taksi prevoza.Obzirom da je rast cijena neminovan, sada je idealno vrijeme da krenemo stopama naših susjeda iz Hrvatske i Slovenije koji ili voze bicikla ili pješače do radnog mjesta. Na tan način i mi ćemo moći uštedjeti za životne namirnice, čija poskupljenja sa rastom cijena nafte također možemo očekivati, i to vrlo brzo.

(SodaLIVE.ba/RTV TK)

Podijeli ovaj članak
9 komentara