Novi zakon: Ako je suvozač pijan, vozač plaća kaznu 30 KM

2 min. za čitanje

Neke od novina u Zakonu su i ograničenje kretanja kroz naseljena mjesta na 50 kilometara na sat umjesto dosadašnjih 60, te kažnjavanje vozača sa 30 KM ukoliko se na prednjem sjedištu nalazi osoba pod utjecajem alkohola, opojnih droga ili dijete mlađe od 12 godina.

Korištenje mobitela

Novim promjenama biti će onemogućeno i korištenje uređaja za ometanje uređaja koji mjere brzinu kretanja.
Nacrtom je precizirana i zabrana korištenja mobitela u vožnji pa se ona više ne odnosi na vozače policijskih vozila, Hitne pomoći i vatrogasne službe, ali samo prilikom izvršavanja poslova.
”Za vrijeme kretanja kolovozom pješak ne smije koristiti mobilni telefon niti imati slušalice. Propisuje se i zabrana audio, odnosno video uređaja, na način da oni ometaju ili odvraćaju pažnju vozača”, piše u dokumentu.
Ukoliko vozači u prve dvije godine skupe četiri kaznena boda, vozačka dozvola će im biti oduzeta i poništena. Vozači početnici prve dvije godine neće smjeti upravljati automobilom od 24 do 5 sati, piše Dnevni avaz.

Bez slušalica

U zakonu će biti jasnije propisano i ono što ne smije raditi vozač bicikla i motocikla da ne bi bila ugrožena stabilnost vozila i da se ne bi ometali drugi sudionici u prometu. Tako vozači ne smiju ispuštati upravljač iz ruku, sklanjati noge s pedala, pridržavati se za drugo vozilo ili upotrebljavati na oba uha slušalice za audio uređaje.

Trepćuće zeleno svjetlo

Izmjene predviđaju i da pri projektiranju novih ili reprogramiranju postojećih semafora obavezno treba ugraditi zeleno trepćuće svjetlo, kao najavu prestanka slobodnog prolaza. Propisana je i ugradnja dodatnog signala, odnosno strelice, u slučaju zaštićene zelene faze, za vozila koja skreću ulijevo.

Podijeli ovaj članak
5 komentara
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Kako sam samo ljut na policajce. Ne možeš nikako glupanu dokazat da je trenutnim zakonom maksimalna dopuštena brzina kroz naseljeno 60 km/h. Pa ti njega sad ubijedi kad on ima zakon u ruci koji je star nekoliko godina.
Opravdavam ovo za pijanog suvozača, te ovaj za početnike, dok ovo za bicikle i motocikle je besmislica.

saće zaustavljat pet-sub navecer sva auta koja imaju suvozaca nebil ubrali sebi koji marku u dzep

Ja koliko znam ograničenje brzine u naseljenim mjestima je 50km/h i to već nekoliko godina. To piše i na tablama na graničnim prijelazima. U praksi može da se vozi do 59km/h jer se prekršajem smatra prekoračenje od 10km/h pa na dalje. Evo link pa možete da usput provjerite ograničenja za brzinu i kod drugih država.
http://bihamk.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=4:ogranicenja-brzine-u-evropi&catid=1:servisne-informacije&Itemid=119

Ma zakon je u suštini dobar samo da se primjenjuje za sve isto,doslovce za sve isto i naravno policija mora da uloži više truda i poštenja prilikom regulisanja ovih zakona…

A sta je sa tehnickom ispravnosti vozila? Kad ce vise obratiti paznju na prave probleme a ne na gluposti?