Nova školska godina ipak će početi 31.augusta

19. Avgusta 2009.
2 min. za čitanje

skolaracNova školska 2009/2010 godina na području TK počet će 31 augusta sedam dana ranije od zakonom predviđenog roka.

Iako su učenici na području našeg kantona u osnovne i srednje škole trebali krenuti prvog ponedjeljka u septembru tačnije 7.septembra, odluka je promjenjenja na zahtjev Aktiva direktora Osnovnih škola TK.

Kako doznajemo, prijedlog koji je upućen Ministarstvu obrazovanja TK da nova školska godina počne ranije, iako nije u skladu sa zakonom prihvaćena je od strane resornog ministarstva. Iz Aktiva direktora Osnovnih škola TK, u prijedlogu kojeg su uputili resornom ministarstvu da školska godine počne sedam dana ranije navode da je razlog prekid nastavnih aktivnosti zbog praznika koje slijede u narednom periodu, ekonomske ali i vremenske prilike tokom januara posebno zbog grijanja u onim školama koje nisu priključene na sistem daljinskog zagrijavanja, kazao je Rešad Merdić, predsjednik Aktiva direktora Osnovnih škola TK .

Istog stava nisu u Sindikatu Srednjeg obrazovanja TK te kako ističu nisu sigurni da je ova odluka donesena u skladu sa Zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju TK, potvrdila je Azra Gazibegović, predsjednica sindikata Srednjeg obrazovanja TK.

RTV Slon po ovom pitanju kontakrirala je i ured premije Vlade TKm, te smo dobili informaciju da prema Vladi TK nije bilo upućeno bilo kakvo reagovanje vezano za raniji početak školske godine kao i da je ova doluka u nadležnosti resornog ministarstva.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

AJ BA PRIJE CEMO ZAVRSIT DOSADNU SKOLU
WWP = )……………………………..X3………………….= P..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!