Nova poskupljenja – gubitak za sve!

0 613

Negativan trend nastavit će se kako navode iz Udruženja potrošača BiH do proljeća, možda i do kraja naredne godine i bit će lošiji nego inače, te dodaju da je svaka najava poskupljenja, naročito osnovnih životnih namirnica, čista špekulacija, javlja RTV Slon.

Svaka najava poskupljenja u narednom periodu, kako ističu iz Udruženja potrošača TK, je ustvari ispitivanje terena za najgore scenarije. Obzirom da je BiH zemlja uvoza te većinu proizvoda uvozi iz zemalja koje imaju veću poljoprivrednu i prerađivačku industriju, a koje nisu pogođene prirodnim nepogodama, nema razloga za brigu kada je u pitanju rast cijena tih proizvoda u našoj zemlji.

„Mi zaista apelujemo na naše trgovce, odnosno distributere da jednostavno pokušaju da pronađu ta tržišta koja će obezbijediti kontinuitete i kvalitet snabdijevanja i da se pronađu one robe koje su i do sada nabavljali i koje su nabavljane po povoljnijim cijenama.“, pojašnjava Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača TK.

Činjenica je da su Srbija i Hrvatska pogođene poplavama, no kako kaže Bulićka, BiH nije uvozila samo proizvode iz Srbije i Hrvatske, tako da je širok spektar opcija kada je u pitanju uvoz robe i materijala u BiH, kao i rast cijena istih. No, i domaći poljoprivrednici pretrpili su velike štete u prethodna tri mjeseca, pa se postavlja pitanje da li će cijene osnovnih životnih namirnica porasti u tom smislu, da građani koji su izgubili domove neće moći obezbijediti osnovne životne namirnice za predstojeći period.

„Cijene neće ići značajnije gore, da će ljudi jednostavno ono što su proizveli i što mogu prodati, gledati da prodaju, da „izglave novac“ , jer jednostavno mroa se živjeti mora se ići dalje.“ , dodaje Bulićka.

Bulićka ističe da je cilj svakog domaćeg proizvođača da proda robu, i dodaje da ta roba ne bi trebala biti ni manje kvalitetna, niti skuplja u odnosu na isti period prethodne godine. Potrebno je napomenuti da kućni budžeti i novac kojima raspolažu građani ne garantuju sigurnu prodaju ukoliko dođe do porasta cijena.

„Svaka veća cijena od one koja je prihvatljiva ostavit će njihove robe neprodatim, potrošače uskraćenim za neophodnu robu. Jednostvno ljdui će se odreći nekih stvari ili će zamijeniti manje kvalitetnim stvarima.“, ističe Bulićka.

U ekonomskoj situaciji koja trenutno vlada u BiH , povećanje cijena ne znači povećanje prihoda i dobiti, nego baš suprotno, gubitak za sve.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x