fbpx

Nema povećanja cijena hljeba

1 min. za čitanje

IlustracijaInspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove odmah su izrekli kazne, a kako doznajemo kontrola će biti nastavljena i u narednom periodu.

Prema Odluci iz 2008. godine, marža veleprodajne i maloprodajne cijena hljeba i brašna iznosi 8 posto, dok je veleprodajna marža tjestenine deset, a maloprodajna petnaest posto. U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove ističu, da se vlasnici većine objekata koji se bavi pekarskom djelatnošću, pridržavaju pomenutih marži te da na području našeg kantona nije došlo do povećanja cijena.

Marže na bilo koji proizvod regulisane su posebnim odlukama, dok je formiranje cijena slobodno. Zbog toga nas je zanimalo da li i pored pojačane kontrole pekari mogu povećati cijenu hljeba i pekarskih proizvoda? „ Poskupljenja može biti, ali to zavisi od cijene pšenice na svjetskom tržištu i od nekih drugih elemenata“, ističe Nedžad Bašlić, glavni tržišni inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Zbog toga inspektori nastavljaju sa kontrolom te podsjećaju da će se subjektima nadzora koji u određenom roku Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona ne dostave obavještenje o promjeni cijena i marži izdat prekršajni nalog u iznosu od 500,00 KM za fizičko lice i 500,00 KM + 200,00 KM za pravno i odgovorno lice u pravnom licu.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments