Neizvjesno povećanje minimalca u FBiH

3 min. za čitanje

Odluku o povećanju najniže neto satnice za 10 odsto, što bi značilo rast minimalca sa 343 KM na 378 KM, prvi put poslije 2008. godine, predložilo je prošle godine Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH, a o ovome je bilo riječi i na nedavnoj sjednici Vlade, kojoj su prisustvovali sindikalci i poslodavci.

Safudin Čengić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH, kazao je da su različiti pristupi poslodavaca, te Vlade i sindikata o povećanju satnice, te da očekuje da te razlike budu riješene. Dodao je da o ovoj odluci nije tražen stav poslodavaca kao socijalnog partnera, koji traži prethodno rješavanje pitanja primjene koeficijenta za obračun plata.

“Nemamo ništa protiv povećanja najniže satnice, ali da to ne ide linearno, povećanjem svih plata. Treba naći način da se zaštiti radnik s najnižom platom, ali to ne znači da po automatizmu svi uposleni dobijaju povećanje plate. O tome moramo razgovarati. Imamo prijedlog da poslodavci i sindikat u firmama regulišu nivoe plata svih uposlenih. Tražimo da se to riješi, ali je problem što sindikat smatra da ne treba dirati u stečena prava radnika”, dodao je Čengić.

Iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH odgovorili su da nemaju informaciju da li će i kada prijedlog ove odluke biti razmatran na sjednici Vlade, dok u vezi sa stavom poslodavaca nisu mogli dati komentar.

Napomenuli su da su prošle godine tražili mišljenje kantonalnih vlada, koje su u roku od 15 dana trebale da odgovore, ali su dosad to učinile samo tri i to Tuzlanskog kantona, koja je podržala odluku, Zapadnohercegovačkog, koja je izrazila sumnju na učinke, te Srednjobosanskog kantona, koja to nije podržala.

“Od 2008. do kraja 2012. godine došlo je do povećanja potrošačkih cijena za 8,38 odsto, a u prva četiri mjeseca prošle godine za 0,2 odsto, čime su stečeni uslovi za usklađivanje najniže bruto, odnosno neto satnice”, rekli su u Ministarstvu.

Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine BiH, istakla je da radnici godinama iščekuju povećanje minimalca, posebno u trgovini, gdje su plate uglavnom upravo minimalne.

“Ako bi bila donesena odluka o povećanju najniže satnice, to bi poslodavci u trgovini i realizovali jer tu i jesu minimalna primanja i ne ide se iznad, ali ni ispod toga. Ta odluka bi se najviše reflektovala u trgovini. Mi smo u ime Vijeća za praćenje cijena i uputili dopis Ekonomsko-socijalnom vijeću FBiH da se plate usklade s rastom troškova života, što je pravo i po kolektivnom ugovoru. Vidimo najave da će doći do povećanja, ali ništa do toga još nema”, dodala je Beširovićeva.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Kakva sramota minimalac 347km a direktor Bosna lijeka 44000km mjesecno to znaci da ovaj sa minimalcom treba raditi 12 godina i da nista ne trosi ko ovaj sto zaradi za mjesec.Kakva smo mi stoka jos hocemo u EU da se to i zakonom ozvanici,slijepi smo i nevidimo da dolazi Kapitalizam tj Nacizam samo sa drugim imenom.Sjetite se skole nepostoi ravnopravnost u Kapitalizmu.Vratiti sve u drustvenu svoinu to nam je jedini spas,poslusajte svog nacitanog seljaka.