Neformalna grupa studenata najavila proteste

0 530

tzU dosadašnjem periodu iskorišteni smo kao repromaterijal za nešto, čega nismo bili ni svjesni. Dijelom i sami snosimo krivicu, jer smo slijepo vjerovali ljudima koji su nas bombardovali velikim brojem informacija, a da pri tome nismo provjerili njihovu vjerodostojnost.

Činjenica da smo iskorišteni kao kritična masa, govori koliko smo mi moćno oružje i da smo cijelo vrijeme bili u pogrešnim rukama. Nakon što smo, po ko zna koji put, izmanipulisani od strane Unije studenata UNTZ, pa i sada na posljednjem protestu, održanog u srijedu 28. oktobra, neformalna grupa studenata Univerziteta u Tuzli donijela je odluku o novom protestu čije održavanje je planirano u srijedu, 4. novembra za vrijeme održavanja vanredne sjednice Skupštine TK.

Studenti se neće okupiti pod vodstvom jednog, dva ili više studenata, već kao kolektiv pod parolom “Studenti Tuzle, jedni za druge!”. Početak protesta planiran je okupljanjem studenata u 9:30 h, ispred BKC-a. Nakon okupljanja u 9:55 h studenti će blokirati glavne dvije magistrale, čija blokada prestaje onog momenta kada se slijedeći zahtjevi ispune:

1.Davanje saglasnosti na prelazak studenata sa II na III godinu studija na svim fakultetima Univerziteta u Tuzli uz uslovno slušanje III godine. Student koji sluša predmete III godine studija ne može polagati predmete sa III godine ukoliko ne očisti I godinu studija i ostvari uslov iz II godine studija. Vanredno u školskoj 2009/2010 godini.

2.Davanje saglasnosti na prelazak studenata sa III na IV godinu studija na svim fakultetima Univerziteta u Tuzli uz uslovno slušanje IV godine. Student koji sluša predmete IV godine studija ne može polagati predmete sa IV godine ukoliko ne očisti II godinu studija i ostvari uslov iz III godine studija. Vanredno u školskoj 2009/2010 godini.

3. Davanje saglasnosti na prelazak studenata sa IV na V godinu studija Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Tuzli uz uslovno slušanje V godine. Student koji sluša predmete V godine studija ne može polagati predmete V godine ukoliko ne očisti III godinu studija i ostvari uslov iz IV godine studija. Vanredno u školskoj 2009/2010 godini.

4. Davanje saglasnosti na prelazak studenata sa V na VI godinu studija Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli uz uslovno slušanje VI godine. Student koji sluša predmete VI godine studija ne može polagati predmete VI godine ukoliko ne očisti IV godinu studija i ostvari uslov iz V godine studija. Vanredno u školskoj 2009/2010 godini.

5. Smanjenje školarina za studente u statusu SVP i vanredne studente. Vracanje skolarine na staru cijenu od 600 km, na svim fakultetima Univerziteta u Tuzli.

6. Izmjena člana 124. stav 4. i 5. Zakona o visokom obrazovanju koji se odnosi na slušanje nepoloženih ispita i plaćanje svakog ponovnog izlaska na ispit. Nema placanja izlazaka na ispite.

7. Izmjena odluke kojom Senat odlučuje da student koji je upisan kao SVP, od 2009/2010 godine mora imati prosjek ocjena 8.o i 60 ECTS bodova. Vraćanje te odluke na prvobitno stanje, student koji je upisan kao SVP mora dati uslov za upis u narednu godinu da predje sa SVP na na status studenta koji se finansira iz budzeta

8. Po hitnom postupku sanacija studentskog doma paviljon III i paviljon I. Sastavljanje komisije koja ce već danas izaći na teren i okvirno procijeniti štetu u studentskom domu, paviljon III i paviljon I.

Studenti Univerziteta u Tuzli “Studenti Tuzle, jedan za druge”,
uz podršku Studentskog pokreta Bosne I Hercegovine.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x