Ne provjerava se na koji je način školska diploma stečena nego ko stoji iza te diplome

2 min. za čitanje

diplomaPoslodavci gotovo svakodnevno otkrivaju da dugogodišnji zaposlenici nemaju školsku spremu koja im piše na diplomi, iako su na posao došli s urednim dokumentima. Ne postoje provjere koliko je osoba štampalo sebi diplome, ali u dosadašnjim slučajevima može se govoriti o hiljadama takvih diploma Posljednjih godina u BiH sve je više lažnih srdenjoškolskih i fakultetskih diploma.

Kako doznajemo u Ministrastvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK prilikom provjere diplome zapravo se ne provjerava na koji načih je diploma stečena, da li kupovinom ispita ili kupovinom lažne diplome, nego se isključivo provjerava samo pečat ustanove koja stoji iza izadate diplome.Najveći broj zahtjeva kako ističu stiže iz inostranstva, a koje se odnose na diplome stečene u BiH.

Prema riječima rektora Univerziteta u Tuzli prof. dr. Džeme Tufekčića u ovom slučaju poslodavci nisu dužni provjeravati samo diplomu uposlenika nego i njihovo znanje. Iza svake stečene diplome sa sigurnošću se može reći da stoji i kvalitetno znanje.

S tim u vezi veliki broj poslodovaca te državnih institucija odlučuje se na provjeru diploma uposlenika, jer se provjera diploma može vršiti isključivo na nečiji zahtjev. Kako doznajemo u Ministrstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, tačan podatak o broju provjerenih diplama na našem kantonu ne postoji, ali tvrde da prosvjetni inspektori taj proces svakodevno obavljaju.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner